videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U Livnu održan Sajam karijera Kantona 10

U organizaciji Zagrebačkog kluba livanjskih studenata u Livnu je, devetu godinu zaredom, održan „Sajam karijera Kantona 10“. Cilj sajma je upoznati maturante srednjih škola s mogućnošću i uvjetima studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i načinom polaganja državne mature.

Potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata s područja Kantona 10 na Sveučilište u Zagrebu, Zagrebački klub livanjskih studenata je 2014. pokrenuo projekt "Sajam karijera K10". Uz povećani broj novoupisanih raslo je i članstvo u klubu.

"Sad možemo reći da imamo oko 100 članova, što je u usporedbi s drugim zavičajnim klubovima u Zagrebu jako zavidna brojka", kazao je Mirko Mihaljević, predsjednik zagrebačkog Kluba livanjskih studenata.

A zavidan je i rad ovih mladih ljudi, te ne čudi da ih od samih početaka podržavaju i Grad Livno i resorno kantonalno ministarstvo.

"I danas smo razgovarali s predsjednikom o organizaciji Sajma zapošljavanja kao i o odluci o sufinanciranju prijevoza studenata koja je i u planu i programu rada Gradskog vijeća i na kojoj ćemo raditi ove godine kako bismo unaprijedili i ovaj dio podrške", navela je Anđelka Knežević, pomoćnica gradonačelnika Livna za opću upravu i društvene djelatnosti.

"Sajam pokušava pomoći mladim ljudima da se odluče za svoje zanimanje buduće, odabir fakulteta kako bi razvili maksimalno svoje potencijale i vratili nam se, nadam se, jednog dana kao stručnjaci za područje za koje se budu školovali", kaže Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta K10.

Studenti su predstavili 20 fakulteta, dijelili brošure, strpljivo odgovarali na pitanja i razmjenjivali iskustva s budućim kolegama. I dok se neki maturanti tek traže, ima i onih koji znaju što im je budući poziv.

"Gledam računarstvo, smjerove, možda i web dizajn, već sam web dizajn ovdje u ŠUP-u, tako da mi je lagan izbor."

"Nisam još izabrao, ali možda bih mogao Šumarski, ili nešto tako, odlučit ću još."

"Obišao sam sve ovo ovdje i svidjelo mi se dosta stvari ali, po meni, vjerojatno ću otići na IT ili neki grafik dizajn. Volio bih najviše u Mostaru, ali vidjet ćemo kako to prođe."

"Ja sam bila ovdje i prošle godine, ali kao maturantica, ove godine sam predstavnik Medicinskog fakulteta u Zagrebu, upisala sam sve ono što sam htjela. Naravno, Sajam karijera mi je puno pomogao."

Rekla je i da medicina nije samo karijera nego životni put stoga je preporučila svima da je upišu. Dva dana bila su rezervirana i za prezentaciju i simulaciju državne mature koja je preduvjet za upis studenata iz Bosne i Hercegovine na neko od sveučilišta u Hrvatskoj.

federalna.ba

Livno „Sajam karijera Kantona 10“
Livno zakletva
0 01.06.2023 16:55
Srednja ekonomska škola Livno Livno
0 26.05.2023 18:21
Livno stanje prirodne nesreće
0 24.05.2023 20:49
Evropska noć muzeja Međunarodni dan muzeja Livno
0 20.05.2023 13:19
Livno Muzej „Čuvari starina“ Izet Alić
0 19.05.2023 16:47