U Kazahstanu izbili masovni protesti nakon poskupljenja prirodnog gasa

U Kazahstanu izbili masovni protesti nakon poskupljenja prirodnog gasa

Protesti protiv naglog rasta cijena energenata traju u Kazahstanu treći dan zaredom, što je rijetka pojava ovakvih masovnih javnih prosvjeda u bivšoj sovjetskoj republici, prenosi Reuters. 

Demonstracije su prvobitno izbile tokom vikenda u gradu Zhanaozen, u naftom bogatoj zapadnoj regiji Mangistau, izazvane ukidanjem ograničenja cijena na tečni naftni gas (TNG).

Od tada su se proširile na nekoliko gradova, uključujući regionalno središte Aktau na obali Kaspijskog mora, kao i radnički kamp koji koriste podizvođači najvećeg kazahstanskog proizvođača nafte, Tengizchevroila.

U protestima su navodno učestvovale hiljade ljudi.

Demonstranti u Zhanaozenu, centru naftne industrije u kojem je desetine ljudi ubijeno u protestima 2011. godine izazvanim otpuštanjem naftnih radnika koji su pozivali na bolje plate i uslove rada, tražili su da se cijena TNG-a prepolovi sa 120 tenge (0,27 dolara) po litru na nivo cijena na kojem je gorivo bilo prošle godine.

Trgovci na malo pristali su da smanje cijenu za četvrtinu, ali vlada predsjednika Kasym-Jomart Tokayeva je rekla da su daljnja smanjenja nemoguća zbog troškova proizvodnje.

Cijena je ranije bila regulirana, ali zvaničnici su rekli da vještački niske cijene čine proizvodnju TNG-a neodrživom.
Tokajev je pokušao da smiri proteste.

On je u utorak na Twitteru objavio da je vladina komisija počela sa radom u Aktauu i da će pronaći rešenje ,,u interesu stabilnosti u našoj zemlji".

- Institucijama za provođenje zakona naloženo je da osiguraju da se javni red ne narušava. Demonstranti moraju pokazati odgovornost i spremnost da uđu u dijalog - dodao je Tokayev.

Njegove izjave uslijedile su nakon što su na društvenim mrežama pojavili video snimci koji pokazuju kako policija okružuje demonstrante u Aktauu u ponedjeljak uvečer.

Na društvenim mrežama je također bilo izvještaja da su vlasti u nekim područjima isključile internet, blokirale web stranice s vijestima i pritvorile novinare kao odgovor na demonstracije. Medijske kuće nisu uspjele nezavisno provjeriti te navode.

federalna.ba/Fena

Kazahstan protesti poskupljenje poskupljenje gasa
pšenica žitarice poskupljenje
0 16.05.2022 09:19
Iran protesti poskupljenje hljeba
0 13.05.2022 15:32
građevinski materijal poskupljenje
0 02.05.2022 09:15
slatkiši poskupljenje cijene
0 24.04.2022 22:51