U Kantonu Sarajevo počinje vakcinacija HPV vakcinama, na raspolaganju 1.689 doza
(Izvor: Fena)

U Kantonu Sarajevo počinje vakcinacija HPV vakcinama, na raspolaganju 1.689 doza

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je prvi put u Kantonu Sarajevo obezbijedilo sredstva za HPV vakcine.

- Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.689 doza ove vakcine, koje su danas stavljene na raspolaganje na svim školskim dispanzerima u organizacionim jedinicima JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo - najavio je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić.

Pozvao je sve zainteresirane roditelje djevojčica šestih razreda osnovne škole u KS da u Domu zdravlja u kojem njihovo dijete ima karton potraže svoju dozu.

ZZJZ KS vršit će uporedo i edukaciju roditelja djevojčica šestih razreda u KS, a ukoliko odziv za vakcinaciju bude slab, dobna skupina za vakcinaciju će se proširiti.

Ova odabrana populacija se uzima kao preporučena prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u zemljama gdje se po prvi put uvodi ova imunizacija.

Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta.

Primarnom prevencijom u ovom periodu života od 12 do 15 godine starosti, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava oboljevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života.

Najbolji primjer efikasnosti vakcine je u Australiji, koja bi mogla postati prva zemlja u svijetu koja je proglasila eliminaciju raka grlića maternice zbog visokog obuhvata imunizacije.

Imunizacija u Kantonu Sarajevo će se sprovesti četvorovalentnom vakcinom protiv oboljenja izazvanih HPV-om od kojih tipovi 16 i 18 predstavljaju uzrok 75 posto svih slučajeva raka grlića maternice, a tipovi 6 i 11 su odgovorni za nastanak 99 posto slučajeva genitalnih kondiloma.

Od 2006. godine je u preko 160 zemalja odobrena primjena HPV vakcina, te uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo prvo u Bosni i Hercegovini uvodi ovu vakcinu u program imunizacije. Počinjemo imunizaciju HPV vakcinama u Kantonu Sarajevo - najavio je ministar zdravstva Haris Vranić, saopćla je Služba za protokol i pres KS.

federalna.ba/Fena

Kanton Sarajevo Haris Vranić Vlada KS Ministarstvo zdravstva KS HPV HPV vakcina