videoprilog Željke Mihaljević (Dnevnik 1)

U Kantonu 10 privodi se kraju prekogranični LAB-OP projekt

Zamislite sistem u kojem pacijent kada uradi nalaz, nema papirologije, a razmjena podataka između ljekara, doma zdravlja ili bolnice i apoteke odvija se putem informacionog sistema. Upravo je to osnova projekta Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sistema, prezentovanog u okviru info-dana u Srednjoj strukovnoj školi „Silvije Strahimir Kranjčević“ u Livnu, čiji je cilj edukacija učenika, ali i uposlenika zdravstvenih ustanova sa ovog područja.

Događaju u Strukovnoj školi nazočilo je 85 osoba, uglavnom učenika medicinske i farmaceutske struke s nastavnicima, a bilo ga je moguće pratiti i putem online platforme. Nije to bio obični info-dan nego i prigoda za edukaciju.

„Edukacije su jako bitne, prvo da razbiju monotoniju unutar nastave, a drugo, znači puno učenicima kada čuju neka razmišljanja iz drugih gradova, drugih država, drugo viđenje nekog istog problema“, kaže Saša Grabovac, ravnatelj SSŠ Silvije Strahimir Kranjčević Livno.

„Još nam slijedi slanje bolničkog osoblja na studijsko putovanje u Split, gdje će biti primljeni u Klinički bolnički centar Split, bit će im prezentiran njihov laboratorijski informacijski sustav“, objašnjava Ivana Suša, pomoćnica ministra za obrt, poduzetništvo i razvoj Kantona 10.

A ovaj koji je povezao zdravstvene ustanove na području Kantona 10, nakon početnih nesnalaženja, već pokazuje pozitivne učinke.

„Kad pacijent uradi nalaze, nemaju papirologije, sve je kompjuterizirano, domovi zdravlja, bolnica - svi su uvezani. Liječnik, kada pacijent dođe, može otvoriti u svom kompjuteru i pogledati nalaze, tako da je to jedna velika olakšavajuća okolnost i za pacijente i za liječnike“, ističe dr. Davor Vrdoljak, pomoćnik ministra za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Kantona 10.

A u planu je i uvođenje tzv. BIS-a, bolničkog informacijskog sustava, zahvaljujući kojem će zaživjeti e-recepti.

„Bit će dovoljno da se ode u ljekarnu sa svojom zdravstvenom knjižicom gdje će biti svi podaci koje lijekove pacijent koristi i bit će smanjeno hodanje, gnjavaža pacijenata, redovi čekanja itd.“, naglašava dr. Vrdoljak.

Inače, vrijednost projekta LAB-OP prekograničnog projekta na strani Kantona 10, odnosno Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi je 166.000 eura.

federalna.ba

Kanton 10 Livno Srednja strukovna škola Livno LAB-OP