videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U Kantonu 10 održan sastanak o problemima vrtića i predškolskog odgoja

Predškolsko obrazovanje u javnim ustanovama u BiH postalo je skoro pa nedostižno. S obzirom na nedostatke smještajnih kapaciteta koji dovode do velikih lista čekanja, roditelji djecu sve češće upisuju u privatne ustanove. U Kantonu 10 problem je i što u vrtićima, koji su i inkluzivni, nema ni stučnog kadra. O ovome su predstavnici vrtića razgovarali s resornom ministricom. Liste čekanja i u ovom kantonu su duge.

Cijeneći da su predškolski odgoj i obrazovanje itekako bitna stavka u odgoju djece, te da sličnih sastanaka nije bilo u posljednjih 10 godina, bila je to prigoda za sagledavanje problema u svezi s funkcioniranjem vrtića, smještajnim kapacitetima, ali i za međusobno upoznavanje i razmjenu iskustava.

"Mnogo nam znači ta saradnja, komunikacija, povezanost među ustanovama, među vrtićima u Kantonu, nadamo se da ćemo nastaviti i ubuduće, da ćemo se viđati, sarađivati, da je ovo početak", kazala je Željka Krneta, ravnateljica DV Majka hrabrost Drvar.

"Jako mi je drago da smo svi konačno na jednom mjestu i da smo razgovarali o problemima koji tište sve predškolske ustanove u našem kantonu, problemi pedagoške dokumentacije, prostornog kapaciteta", rekla je Nada Šimić. ravnateljica DV Pčelice Livno.

"Imamo 35 djece i puno djece na čekanju, baby boom u Glamoču", navela je č.s. Martina Katović, ravnateljica DV Leptirići Glamoč.

"524 djeteta na nivou kantona obuhvaćeno predškolskim odgojem,a njih 219 je još uvijek na čekanju, što bi bilo negdje oko 40% djece koja čekaju mjesto u vrtiću. Kapaciteti nisu dovoljni i ovdje se pokazuje potreba da se oni povećaju što bi bila i dobra demografska mjera sigurno", istakla je Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta K10.

Premda je gradnjom novog objekta općina Tomislavgrad proširila vrtićke kapacitete, lista čekanja i dalje je aktualna.

"Otvaraju se nove tri skupini, ali i dalje će biti velik broj djece na čekanju. Za još dvije skupine sigurno", kaže Slavica Mioč, predstavnica DV Tomislavgrad.

Problem je i što u vrtićima, koji su i inkluzivni, nema ni psihologa, defektologa, logopeda a ni pedagoga.

"Ministarstvo bi tu moglo pomoći na način da imamo mobilni stručni tim koji će ići od vrtića do vrtića, zavisno od potreba, i pružati usluge djeci", dodaje Nakić.

Nastavak je to lijepe priče koja je počela financijskom potporom u iznosu od 40.000 maraka za osam dječjih vrtića koji funkcioniraju na području Kantona 10.

federalna.ba

Kanton 10 vrtići sastanak
Kanton 10 zapošljavanje nepravilnosti žalbe
0 04.05.2022 19:26
štrajk liječnici Kanton 10
0 27.04.2022 09:09