videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

U Kaknju održana promocija albuma Armena Škobalja „1000 roses“

U Kulturno-sportskom centru u Kaknju održana je promocija instrumentalnog piano albuma, profesora i kompozitora Armena Škobalja. Album „1000 roses“ predstavlja jedinstveno umjetničko djelo koje se već našlo na preko 150 online svjetskih muzičkih platformi. Promociji su prisustvovali umjetnici s kojima Armen Škobalj godinama sarađuje.

Na albumu „1000 roses“, na kojem je Škobalj radio više do dvije godine, nalazi se 8 instrumentalnih kompozicija pisanih za simfonijski orkestar.

„To znači da je simfonijiski orkestar pomješan sa bendom, to je neki neoklasicizam sa bendom, jer imam osjećaj - kad se orkestru stavi bend na raspolaganje, kad ga prati, da orkestar dobije još veću snagu, nekako baš dolazi do izražaja. I to me uvijek fasciniralo i tako da sam odlučio da posvetim jedan album samo toj vrsti muzike“, objašnjava Škobalj.

Armen Škobalj rođen je u Kaknju. Nakon završene Srednje muzičke škole u Zenici, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Vrlo rano počeo se baviti kompozicijom, a često je učestvovao na međunarodnim takmičenjima širom Evrope. Kao kompozitor uvršteen je u knjigu „Historija muzike BiH“ autora prof. dr. Ivana Čavlovića.

„Nakon objavljenog albuma vjerujem da će uslijediti mnogi pozivi kako u BiH tako i u inostranstvu i da će on svoje umjetničko stvaralaštvo, koje zaista živi svim svojim srcem, predstaviti širom svijeta“, kazao je pijanista Bartolomej Stanković.

Škobalj dodaje kako se njegova muzika sluša na raznim prostorima: „To nije samo Evropa, to nije samo Amerika, to je i Peru i Brazil i tako neke zemlje za koje nisam mislio da može muzika da dopre“.

Škobalj je prvi i jedni kompozitor iz BiH koji je pubikovao svoje djelo za međunarodno tržište, a publici je poznat kao klavijaturista grupe Balkaneros.

„Ja nikada u životu nisam prisustvovao ni jednoj promociji instrumentalnog piano albuma, nigdje u svijetu, a večeras me je takvim događajem počastio moj bendovski kolega i moj, mogu reći, dobar prjatelj Armen Škobalj i ova nevjerovatna publika u Kaknju. Mislim da je to incident, kuriozitet par ekselans“, tvrdi Haris Abdagić, frontmen grupe Balkaneros.

Značajnu podršku dale su mu ustanove s kojima sarađuje dugi niz godina.

„Mi kao javna ustanova imamo misiju da okupljamo talentovane mlade ljude i da okupljamo sve ljude koji u umjetničkom smislu mogu ponuditi neke nove sadržaje i obogatiti naš kulturni program. Armen je definitivno jedan od tih ljudi“, navodi Mirza Mušija, direktor KSC Kakanj.

Album „1000 roses“ je još jedna potvrda da imamo sjajne i talentovane umjetnike, priznate u svijetu, ali da, nažalost, još ova oblast u našoj zemlji nije priznata i sistemski riješena.

federalna.ba

Armen Škobalj 1000 roses