videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Općina Kakanj videonadzorom pokušava spriječiti širenje divljih deponija

Sve što u prirodi ostavimo vrati nam se na ovaj ili onaj način. Najbolji pokazatelj toga su i ovogodišnje pooplave gdje su bujice rijeka sa sobom, pred kućne pragove donijele bezbroj različitog optada sa divljih deponija.

U cilju preventivnog djelovanja i sprječavanja širenja divljih deponija, općina Kakanj postavila je nadzorne kamere.

Iako se divlje deponije čiste najmanje tri puta godišnje, stvaraju se nove na istim ili novim lokacijama. Prepoznavši važnost kontrole lokacija koje nesavjesni građani biraju za odlaganje smeća, općina Kakanj postavila je 11 kamera za nadzor.

"Daju već odredjene rezultate kamere i zelim da nglčasim, prvenstveno, mimo oštrih kazni želimo da edukujemo stanovništvio. Objavljujemo koga kažnjavamo i kako, naravno, s ciljem poštivanja identiteta lica", izjavio je za FTV Amir Dedić, šef Odsjeka za inspekcijske poslove Općine Kakanj. 

Stanje na terenu prate komunalni redari. Osobe koje bacaju smeće na divlje deponije legitimišu, ali i fotografišu te objavljuju kao upozorenje za ostale nesavjesne građane da u lokalnoj zajednici mogu biti prepoznati kao zagađivači. A od otpada na terenu pronalaze sve i svašta. Potvrdio nam je to i Semir Šehić, jedan od redara: 
"Većinom gabaritnog otpada kao što se može vidjeti i ranije samo vidjeli, kućno smeće vrlo rijetko, prilikom čišćenja bašti u ovo vrijeme, kasnu jesen, isto to se dešava tako, na pojedinim lokalitetima gdje imamo farme pilića, bude uginulog tog animalnog otpada."

Da bi sistem funkcionisao, moraju se uključiti svi - od nadležnih insitucija do upravitelja dobara na kojima se nalaze deponije te pojedinaca koji trebaju prijaviti svako nesavjesno odlaganje otpada.

Za anonimne prijave, općina Kakanj uvodi i besplatan Viber broj. Projekat pozdravljaju i ekološka udruženja. Među njima Elmir Delibašić ispred Udruženja CEKOR Kakanj: "Prave se divlje deponije i ako se očiste, ponovno se naprave, tako da je potreban zaista taj sistem kontrole, nadzora nekog, u cilju podizanja svijesti jer drugačije se ponašamo kada znamo da nas neko prati."

Sa 47 novih kamera, ova općina planira pokriti i ostale mjesne zajednice da bi spriječili nastanak divljih deponija, ali i prevenirali posljedice koje sa sobom donose, a kojima smo svjedočili i u posljednjim poplavama.

federalna.ba

Kakanj Općina Kakanj divlje deponije otpad zbrinjavanje otpada nadzorne kamere
Kakanj Općina Kakanj Gebze Turska
0 18.05.2022 19:56
Prvomajska budnica budnica Zenica Kakanj
0 01.05.2022 10:20
Festival književnosti Kakanj
0 25.04.2022 19:43
Hong Kong plastika otpad
0 19.04.2022 09:44