U Kabulu se zapalile cisterne za gorivo, sedam poginulih
(Izvor: AFP)

U Kabulu se zapalile cisterne za gorivo, sedam poginulih

U požaru koji je izbio kada se zapalilo nekoliko cisterni za gorivo u Kabulu poginulo je sedmero ljudi, a 14 je povrijeđeno, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Nije poznato da li je požar izbio slučajno ili namjerno izazvan, u trenutku zvanične kampanje povlačenja američkih i NATO-ovih trupa, kojom se završava najduži rat za Amerikance.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tarik Arian rekao je da su istražitelji pregledali ostatke desetina cisterni koje su tinjale i benzinsku pumpu zahvaćenu plamenom kada se požar proširio tim područjem kasno u subotu.

Oštećeno je i nekoliko kuća te uništeno nekoliko građevina, a svi povrijeđeni sa opekotinama zbrinuti su u lokalnoj bolnici.

Neposrednih dokaza o sabotaži nije bilo i u toku je istraga, rekao je portparol ministarstva.

U većem dijelu Kabula, gdje inače nema redovnog snabdijevanja električnom energijom, isključena je struja, a vozači kamiona danas su blokirali put koji vodi ka mjestu incidenta zahtijevajući da vlada obezbijedi kompenzaciju.

Desetine cisterni bilo je na putu za Kabul u vrijeme kada je požar izbio.

Jedan od vozača rekao je da se prva eksplozija dogodila dok su cisterne parkirane u nizu čekale dozvolu da sa drugim velikim kamionima uđu u grad.

On je rekao da je izgorjela većina od 100 cisterni za gorivo.

Prema procjenama, od 2.500 do 3.500 preostalih američkih vojnika i oko 7.000 pripadnika združenih NATO -ovih snaga će napustiti Afganistan najkasnije do 11. septembra, i 20. godišnjice terorističkog napada na SAD, zbog kojeg su i došli u tu zemlju.

federalna.ba/Beta-AP

 

Afganistan Kabul požar