videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U K10 preporuka da se početak nastave odgodi za sedam dana

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Livnu zasjedao Krizni stožer Kantona 10 i donio određene zaključke, točnije preporuke koje će proslijediti Vladi. Jedan od zaključaka je da se početak nastave u drugom polugodištu u svim osnovnim i srednjim školama odgodi za sedam dana.

Zbog tradicionalnih božićnih druženja, dolaska onih koji su na radu u inozemstvu, svadbenih veselja i većeg broja turista, dogodilo se ono čega su se u Kriznom stožeru zdravstva Kantona 10 pribojavali - naglog porasta zaraženih koronavirusom.

„Imamo 264 aktivna slučaja. Radi se o potvrđenim slučajevima na PCR, a imamo 200-tinjak slučajeva koji su potvrđeni brzim antigenskim testom. Prema zadnjim podacima iz naše bolnice od 5.1. - hospitaliziranih ima 26“, navodi dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo K10.

A tome treba dodati i šest osoba s težom kliničkom slikom koje su na hospitalizaciji u SKB Mostar. Preopterećenost zdravstvenog sustava, veći broj osoblja u izolaciji cili pozitivnih na virus nakratko su zaustavili i proces imunizacije.

„Više nismo mogli naći rješenje tko će raditi cijepljenje. Međutim, tu smo odluku, rekla bih jednodnevnu, povukli. Ipak, moramo dati prioritet cijepljenju. Našli smo neki modus i tu odluku smo stavili van snage i mi cijepljenje započinjemo ponovo redovitim tijekom od ponedjeljka“, dodaje Mamić.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije ni nastava u drugom polugodištu za učenike osnovnih i srednjih škola neće početi prema planu, 10. siječnja.

„Ipak smo po preporuci Stožera produžili raspust, znači do 17.1. Što se tiče korone prije raspusta, odlična je bila situacija - imali smo vrlo malo slučajeva, tri do četiri. U ovom trenutku ne mogu reći kakva je jer nemamo izvješća iz škola“, ističe Gordana Nakić, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta.

Preporučuje se i roditeljima djece predškolskog uzrasta da, ako imaju mogućnosti, djecu ne dovode u vrtiće narednih desetak dana, a Upravu za inspekcijske poslove poziva se da pojača kontrolu propisanih mjera.

federalna.ba

Kanton 10 koronavirus
Njemačka koronavirus Karl Lauterbach
0 19.05.2022 17:58
Kina gnjev koronavirus
0 16.05.2022 09:07
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Srbija
0 15.05.2022 16:46
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Crna Gora
0 15.05.2022 16:20