videoprilog Dejane Regoje (Dnevnik 2)

U juriš na tri stolice krenulo 11 kandidata

U jurišu na fotelju u Državnom predsjedništvu čak 11 kandidata. Na listi stara i neka nova lica, a mjesta ima samo za troje. CIK još nije obavio svoje, ali oni su već počeli. Kampanja protiv protivnika put je, po staroj matrici, do pobjednika. 

Za neke od kandidata ovi izbori prva su sreća, a neki bi njima da okušaju treću. Poput Bakira Izetbegovića, koji je u ovoj zgradi sjedio dva mandata. Već sada, kako kaže, siguran je i u naredni.

"Ljudi se opredjeljuju tu prema ličnostima, prema onima u koje vjeruju, prema onima koji su referentni, prema onima koji su nešto konkretno u životu radili. Mislim da su tu sve šanse na strani kandidata SDA", kazao je Izetbegović.

A kandidat SDA ovaj put ima četiri protivkandidata. Nakon izbora 2018. Mirsad Hadžikadić, ovaj put ispred Kolacije Država, odlučio se za još jedan maraton. Kampanju za sada gradi kritikujući politike vladajuće trojke.

"Cilj je da tri stranke ostanu na vlasti, da koriste strah, nacionalizam podjele", smatra Hadžikadić.

A protiv podjela je, kaže, treći. Denis Bećirović. Nakon poraza od Džaferovića, ovaj put na megdan ide Izetbegoviću. Ali sada iza sebe nema samo SDP, nego još deset stranaka koje mu čuvaju leđa.

"Ne želim dijeliti, nego spajati. Ne želim vladati, nego služiti svima vama", poručio je Bećirović.

U utakmicu u 90. minuti, čini se, ulazi i Nermin Šehović. Umjesto ličnom, čini se voljom Semira Efendića ili Stranke za BiH. Iako Šehović nije odlučan igrač, politička tabla i bez njega ima tri uporna kandidata. A u fotelji rezervisanoj za Hrvate bore se tek dva. Za HDZ nelegitimni, za biračko tijelo ipak prihvatljivi Željko Komšić i legitimna Borjana Krišto. Komšiću je ovo četvrti juriš, a ne odustaje jer...

"Moram se kandidovati, ne mogu stati...", rekao je. 

A mora i HDZ. Pa, umjesto sebe, prvi čovjek ove stranke, na megdan Komšiću nakon 12 godina opet šalje Krišto. Samo ovaj put ima drugačije razloge.

"Imamo najpametnije i najljepše biće", kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Saradnicu u boj šalje i Milorad Dodik. I to Željku Cvijanović, kojoj to neće biti prva borba za Predsjedništvo. Iako je 2014. poražena od  Ivanića, sada SNSD kao opciju odbacuje poraz.

"Mi smo dakle ti koji imamo veoma ozbiljnu namjeru da ovdje pobjedimo. Mi nećemo propustiti ovu priliku da ovdje pobjedimo", istakao je Dodik.

Pobjedi se nada, barem tako kaže, i Nenad Nešić. A priliku ne želi da propusti ni Mirko Šarović. U Predsjedništvu je već jednom bio 2002. godine, ali kratko. Zbog afere Orao i pritiska međunarodne zajednice nakon samo pola godine morao je da pakuje kofere. Tako su ovi izbori za njega popravni ispit.

"Želim da radi javnosti koja nas gleda da kažemo da ćemo voditi pozitivnu kampanju", poručio je Šarović, kandidat SDS-a za Predsjedništvo BiH.

Kampanju uveliko vodi i 4. kandidat iz RS-a Vojin Mijatović. Krenuo je po dijaspori, nastavlja po BiH. Za razliku od njega, peti bez kampanje, i za sada potpuno anoniman. Kandidat novonastale stranke Život. Javnosti poznato tek ime i zanimanje: Branislav Bijelić, navodno, profesor ekonomije. To je sve što su nam iz ove stranke za sada kazali. U svakom slučaju, lepeza široka, a ponuda raznolika. Rekli bismo demokratija. Bolje upućeni, ipak, kažu, privid. Žene su tu samo da šefovima čuvaju mjesto, a ključna bitka umjesto 11, vodi se između njih šest. U jednom ringu to su Bećirović i Izetbegović.

"Zbog toga vidimo da je nastao neki strah unutar SDA. Vidjeli smo da i Draganu Ćoviću ništa ne znači kada on izgubi izbore za Predsjedništvo jer on ima opravdanje da je preglasan, da su ga Bošnjaci preglasali. Međutim, ukoliko bi se desilo da Bakir Izetbegović izgubi mjesto, borbu za člana Predsjedništva, on nema opravdanje", smatra politička analitičarka Ivana Marić.

No, ne misle svi tako... Neki prednost daju drugima.

"To je Željka Cvijanović, Bakir Izetbegović i sada sve je pitanje koliko će na toj uslovno rečeno ljevici u Federaciji glasovi biti raspoređeni između Željka Komšića i ostalih kanditata. Ukoliko dobije značajan procenat glasova možda bi mogao opet", ocjenjuje komunikolog Mladen Bubonjić.

A upravo bi ovi izbori za Komšića mogli biti presudni. Tim više, jer u zvaničnoj igri nema ni Čovića, ni Dodika, a dosadašnja kampanja mu je upravo bila usmjerena na čuvanje države od tog dvojca.

"Željko Komšić velikim dijelom izabran je bošnjačkim glasovima i uredu je kada je tamo izvjesna borba određenog kandidata. Međutim, sada se baš vodi borba između Bećirovića i Izetbegovića, tako da će mnogi Bošnjaci odlučiti se ipak da glasaju za Bošnjaka, a ne za Hrvata, a posebno jer je protivnik Borjana Krišto", dodaje Marić.

No, ko će nakon oktobra dobiti nešto odlučiće građani. Izbora imaju, samo odluka fali. Ako im je sada dobro, znaju za koga će, ako nije, opet bi trebalo da znaju.

federalna.ba

Predsjedništvo BiH izbori kandidati
CIK BiH SIP BiH izbori Suad Arnautović
0 07.08.2022 13:41
Ivana Korajlić Transparency International BiH izbori zloupotrebe
0 02.08.2022 23:01
stranke izbori Transparency International
0 02.08.2022 12:54
OHR protest prosvjed Christian Schmidt Šefik Džaferović Predsjedništvo BiH Izborni zakon
0 26.07.2022 19:46