U izraelskom napadu na Gazu poginulo 20 Palestinaca

U izraelskim vazdušnim napadima rano jutros ubijeno je 20 Palestinaca u centralnoj Gazi, uključujući šestoro djece i tri žene, od kojih su neki u navodnoj "sigurnoj zoni" koju je proglasila izraelska vojska, saopštile su vlasti. Napad se dogodio u centralnom gradu Deir al-Balah i obližnjim izbjegličkim kampovima dok su se američki, egipatski i katarski posrednici, kao i izraelski zvaničnici okupili u Kataru, na razgovorima pokušavajući da dogovore prekid vatre i oslobađanje talaca.

U jutrošnjim napadima pogođene su tri kuće u izbjegličkom kampu Nuseirat, pri čemu je poginulo 12 ljudi, uključujući petoro djece, saopštile su predstavnici bolnice al-Aksa, gdje se nalaze povrijeđeni.

Kamp je, kao i drugi oko Gaze, prvobitno podignut za smještaj Palestinaca protjeranih iz svojih domova tokom rata 1948. Od tada je prerastao u urbano naselje.

U četvrtom udaru rano jutros poginula su četiri muškarca, tri žene i dijete kada je pogođena kuća u Deir al-Balahu, oblasti koja se nalazi unutar "humanitarne sigurne zone" koju je Izrael odredio kao utočište za Palestincima dok sprovodi ofanzive u više dijelova pojasa Gaze.

Bombardovanje je uslijedilo nekoliko sati nakon što su izraelski avioni pogodili školu u kojoj su smještene raseljene porodice izvan grada Kan Junisa na jugu zemlje. Broj poginulih porastao je na 31 , uključujući osmoro djece i više od 50 ranjenih, saopštili su danas zvaničnici obližnje bolnice Naser.

Na snimcima koje je emitovala televizija Al-Jaazira vide se djeca kako igraju fudbal u školskom dvorištu u trenutku kada je pala bomba.

Izraelska vojska je saopštila da se vazdušni napad u blizini škole i izvještaji o civilnim žrtvama razmatraju, i tvrdi da je cilj bio militant Hamasa koji je učestvovao u napadu na Izrael 7. oktobra, iako nije pružila neposredne dokaze. Vojska za smrt civila okrivljuje Hamas jer se militanti bore u gusto naseljenim urbanim područjima. Ali vojska rijetko komentariše šta cilja u pojedinačnim udarima u kojima često ginu žene i djeca.

Ove nedjelje, izraelske trupe su također izvele novi kopneni napad na grad Gazu na sjeveru teritorije.Veliki dijelovi grada Gaze sravnjeni su u prethodnim izraelskim napadima, a veliki dio stanovništva je pobjegao.

federalna.ba/Beta

Gaza poginuli sigurna zona izraelska vojska