U izraelskom granatiranju u blizini bolnice u Gazi ubijena 41 osoba
(Izvor: AA)

U izraelskom granatiranju u blizini bolnice u Gazi ubijena 41 osoba

U izraelskom granatiranju u blizini bolnice na jugu Gaze u posljednja dva dana ubijena je 41 osoba, saopćio je Palestinski Crveni polumjesec, nakon što je Izrael pojačao svoje napade u centru i jugu opkoljene teritorije.

Humanitarni ured UN-a saopćio je u četvrtak da se procjenjuje da je još oko 100.000 raseljenih osoba stiglo u ionako prepuni grad Rafah na južnoj granici posljednjih dana nakon intenziviranja borbi oko Deir al-Balaha i Khan Yunisa.

Dodatna raseljavanja nastala su u trenutku kada su se egipatski zvaničnici pripremali da u petak u Kairu prime delegaciju Hamasa na visokom nivou radi razgovora o novom prijedlogu koji ima za cilj okončanje gotovo tromjesečnog rata koji je razorio Gazu.

Palestinski Crveni polumjesec je u četvrtak osudio izraelsko granatiranje u blizini bolnice Al-Amal u Khan Yunisu koje je "dovelo do mučeništva deset osoba i ranjavanja najmanje 21 osobe", dodajući da je napad uslijedio nakon napada ispred bolnice dan ranije u kojem je ubijena 31 osoba.

- Među nastradalima su osobe prisutne ispred bolnice i raseljena lica koja traže sklonište u prostorijama Crvenog polumjeseca - navodi se u saopćenju grupe.

federalna.ba/Fena

Gaza Izrael granatiranje