U izraelskim zračnim udarima po gradu Gazi ubijena 24 Palestinca

U izraelskim zračnim udarima po gradu Gazi ubijena 24 Palestinca

Izraelske snage ubile su najmanje 24 Palestinca u tri odvojena zračna udara na grad Gazu rano u utorak, a među poginulima je i sestra Ismaila Haniyeha, čelnika Hamasa, saopćili su zdravstveni zvaničnici i medicinari u Gazi.

Izraelski tenkovi također su tokom noći prodrli dublje u zapadne kvartove Rafaha, grada na jugu enklave, dižući kuće u zrak, saopćili su mještani.

U dva izraelska zračna napada pogođene su dvije škole u gradu Gazi, pri čemu je poginulo najmanje 14 ljudi, saopćili su medicinari. U drugom napadu na kuću u kampu Shati, jednom od osam najstarijih izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze, ubijeno je deset osoba.

Kuća u Shatiju pripadala je široj porodici političkog čelnika Hamasa Haniyeha, koji ima sjedište u Kataru. Jedna od njegovih sestara ubijena je  sa ostalom rodbinom, članovima porodice i ljekarima.

Haniyeh, koji ppredvodi Hamasovu diplomatiju i javno je lice grupe koja upravlja Gazom, izgubio je brojnu rodbinu u izraelskim zračnim napadima od 7. oktobra, među kojima su mu i tri sina.

Izraelska vojska saopćila je da su njene snage preko noći gađale militante u gradu Gazi koji su bili uključeni u planiranje napada na Izrael. Militanti su uključivali neke koji su bili uključeni u držanje talaca u zatočeništvu i neke koji su učestvovali u Hamasovom prekograničnom napadu 7. oktobra.

Izraelske zračne snage pogodile su dvije građevine “koje su koristili Hamasovi teroristi u Shatiju i Daraj Tuffahu u sjevernom pojasu Gaze. Teroristi su djelovali unutar školskih kompleksa koje je Hamas koristio kao štit za svoje terorističke aktivnosti - navodi se u vojnom saopćenju.

Hamas  negira da koristi civilne objekte kao što su škole i bolnice u vojne svrhe.

Grupa je napade na dvije škole i kuću u logoru Shati opisala kao "masakre", prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Izrael