U Italiji uhapšeno 13 čuvara zbog mučenja maloljetnika u pritvoru
(Izvor: AP)

U Italiji uhapšeno 13 čuvara zbog mučenja maloljetnika u pritvoru

Italijanska policija uhapsila je 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom da su mučili i maltretirali maloljetna lica u pritvoru, saopšteno je iz tužilaštva. U saopštenju se navodi da je osim 13 uhapšenih čuvara, od kojih 12 radi u centru za pritvor maloljetnika "Cesare Beccaria" u Milanu, suspendovano još osam policajaca.

Zatvor za maloljetnike ima 50 čuvara, ali već 20 godina nema direktora.

"Znamo da zatvorski čuvari širom Italije rade sa profesionalizmom i humanošću. Međutim, kao i uvijek, vjerujemo u pravosuđe da rasvijetli to pitanje što je prije moguće", saopšteno je iz sindikata čuvara SAPPE.

U saopštenju iz tužilaštva ističu da je istraga uslijedila nakon izvještaja ombudsmana za prava zatvorenika i korištena su svjedočenja maloljetnih pritvorenih muškaraca, kao i audio i video-snimci iz unutrašnjosti zatvora.

Iz tužilaštva navode da su prekršaji počinjeni od 2022. godine do danas. "To je bolna afera i loša stranica u istoriji institucija", rekao je na konferenciji za novinare glavni tužilac Milana Marcelo Viola. On je dodao da su zatočenicima stavljane lisice na ruke, tako da nisu mogli da se zaštite, te da su ih tukli tako da ne ostavljaju tragove.

"Osumnjičeni su vjerovali da su njihovi postupci opravdani kao vaspitni, kao odgovor na loše ponašanje zatvorenika, ali je umjesto toga to bilo nezakonito nasilje", izjavila je novinarima tužilac Letizia Manela.

Italija se, kao i druge evropske zemlje, suočava sa višestrukim problemima u svojim zatvorima, a nadzorni organi kažu da je višegodišnji problem nedovoljnog finansiranja doveo do velike prenatrpanosti i loših uslova života zatvorenika. Italija ima relativno malu populaciju maloljetnih zatvorenika, iako njihov broj raste.

U saopštenju organizacije za zaštitu zatvorenika "Antigona" navodi se da su krajem februara 532 maloljetna lica registrovana kao pritvorena u 17 centara, u odnosu na 381 iz 2022. godine. 

federalna.ba/Srna

Italija zlostavljanja hapšenje
Rusija hapšenje general mito
0 23.05.2024 10:41
SIPA Pale hapšenje
0 22.05.2024 12:16
Italija Guido Crosetto bolnica
0 22.05.2024 08:40
iznuda zastupnik Srednjobosanski kanton hapšenje
0 16.05.2024 12:50