U Istanbul doplovio još jedan brod sa ukrajinskim žitom

U Istanbul doplovio još jedan brod sa ukrajinskim žitom

Brod Rojen koji je pod malteškom zastavom isplovio iz luke Černomorsk natovaren sa 13.000 tona kukuruza stigao je do obala Istanbula.

Ovo je još jedan brod koji prevozi žito u sklopu sporazuma koji su 22. jula potpisali Turska, Ukrajina, Rusija i Ujedinjene nacije (UN) s ciljem obnove ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka.

Kako prenosi agencija Anadolija, brod Rojen, čije je konačno odredište Velika Britanija, biće usidren u Istanbulskom moreuzu gdje će tim sastavljen od predstavnika Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a obaviti inspekciju na brodu, nakon čega će plovilo nastaviti put.

Očekuje se da će i brod Polarnet, pod zastavom Turske, koji prevozi 12.000 tona žitarica, uskoro uploviti u Istanbulski moreuz.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je u petak da su tri broda sa ukupno 58.000 tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovila prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj.

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu.

federalna.ba/Beta

Istanbul Turska Ukrajina žito