U Iranu ostalo samo 12 geparda

U Iranu ostalo samo 12 geparda

Iran ima samo 12 geparda na svom tlu u poređenju sa oko 50 2017. godine, upozorile su tamošnje vlasti koje su ocijenile situaciju "veoma kritičnom" jer gepardu prijeti izumiranje.

"Trenutno imamo samo devet mužjaka i tri ženke naspram 100 koliko ih je bilo 2010. godine, i njihova situacija je izuzetno kritična", rekao je zamjenik ministra zadužen za prirodnu sredinu Hasan Akbari.

Gepardi su žrtve suše, lovaca ili ih pregaze automobili, posebno u pustinji u centralnom dijelu Irana gdje se obično nalaze, rekao je Akbari.

Međunarodna unija za očuvanje prirode klasifikovala je kao kritično ugroženu životinjsku vrtu podvrsta geparda, na latinskom "acinonyx jubatus venaticus", koji je poznat kao azijski gepard.

"Mjere koje smo preduzeli na povećanju zaštite i reprodukcije (životinje) i postavljanje putokaza nisu bili dovoljni za spas ove vrste", dodao je iranski zvaničnik.

Iran, jedna od posljednjih zemalja na svijetu kojoj gepardi žive u divljini, uz pomoć UN-a 2001. godine započeo je program zaštite geparda.

Geparda ima u velikom broju u na jugu Afrike, ali ih gotovo više nema na sjeveru tog kontinenta i u Aziji.

Gepard se smatra najbržom životinjom na svijetu koja može da dostigne brzinu do 120 kilometara na čas.

federalna.ba/Beta

gepard Iran izumiranje zaštita životinja