U Ilijašu svečano otvoren 23. memorijalni karate turnir “Rašid Buća”

U Ilijašu svečano otvoren 23. memorijalni karate turnir “Rašid Buća”

U Ilijašu je svečano otvoren 23. memorijalni karate turnir “Rašid Buća”, saopćeno je iz pres-službe Kantona Sarajevo.

Ovaj turnir okuplja više stotina učesnika i iz godine u godinu je sve više reprezentativan. Organizuju ga tradicionalno povodom godišnjice pogibije istaknutog karatiste i člana Specijalne policije Rašida Buće, bh. reprezentativca, omiljenog čovjeka, osvajača dvije evropske medalje, vicešampiona Evrope 1986. godine.

Na turniru nastupa 539 takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine te iz Crne Gore, a cilj je da okupi izvrsne takmičarke i takmičare te doprinese razvoju karate sporta na području općine Ilijaš, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Turnir je danas svečano otvorio Kemal Ademović, ratni komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Odred “Bosna”, čiji je Buća bio pripadnik. I ove godine su otvorenju prisustvovali i kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, kao i bivši ministar kulture i sporta Samir Avdić.

Osmanović se u njegovom obraćanju dotakao života Rašida Buće rekavši kako je on danas mogao da bude ministar i da predstavlja zajednicu u kojoj je živio.

- Velika mi je čast što mogu da kažem da sam bio pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RBiH Odred 'Bosna', kao i naš heroj Rašid Buća. Također sam ponosan što tradicionalno podržavamo ovaj turnir koji ima tendenciju rasta i koji okuplja sve više sportista iz godine u godinu. Naša omladina je dokaz da će kultura sjećanja nadjačati kulturu zaborava, čemu svjedoče i ovakvi sportski događaji. Da je živ, mogao je naš Rašid Buća danas biti ministar i ostaje žal za prerano prekinutim životom heroja općine Ilijaš - rekao je Osmanović.

Uime Karate kluba “Rašid Buća”, na turniru su uručene plakete za podršku organizaciji ministru Omeru Osmanoviću, Samiru Avdiću, načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću, direktoru JU KSC i Radio Ilijaš Nerminu Hodžiću te predstavniku Udruženja veterana Odreda policije “Bosna” KS.

federalna.ba/Fena

karate Rašid Buća Ilijaš