U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona

U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona

U Hrvatsku je stiglo novo Pfizerovo adaptirano cjepivo prilagođeno podvarijantama omikrona koje trenutno dominiraju našim prostorima i ostatkom Europe, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u kojemu najavljuju skori početak docjepljivanja tim novim cjepivom. 

"Došlo je 247.680 doza novog Pfizerova varijantnog cjepiva. Trenutno je u karanteni i čeka se suglasnost Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) da možemo početi cijepiti", rekli su Hini u HZJZ-u.

Riječ je o bivalentnom Pfizerovom Comirnaty cjepivu koje štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5. Europska komisija odobrila ga je 12. rujna, a namijenjeno je docjepljivanju starijih od 12 godina.

Naime, varijantno cjepivo kojim se sada docjepljuje u Hrvatskoj cilja izvorni soj iz Wuhana i varijantu BA.1 omikrona koja više nije dominantna.

U HZJZ- poručuju da pandemija covid-19 još nije gotova i teško je prognozirati njezini daljnji razvoj, jer ovisi o eventualnoj pojavi novih sojeva virusa, njihovoj zaraznosti i osobinama. 

No, trenutno je situacija u Europi povoljnija nego prošle godine. Podvarijante BA.4 i BA.5, zarazne su, ali ne izazivaju tako teške oblike bolesti kao prijašnje varijante. 

Najugroženije su starije osobe a obolijevaju i djeca, iako rijetko imaju teške oblike bolesti.

federalna.ba/Fena

cjepivo vakcina vakcinacija vakcinisanje Hrvatska
Zlatko Dalić Hrvatska Brazil
0 08.12.2022 15:37
Srbija Hrvatska FIFA
0 07.12.2022 19:25
Svjetsko prvenstvo Mateo Kovačić Hrvatska
0 07.12.2022 18:10