U Hrvatskoj red za kupovinu prigodne kovanice od dva eura

Hrvatska narodna banka (HNB) pustila je danas u opticaj prvu prigodnu kovanicu od dva eura povom uvođenja eura kao novčane jedinice u Hrvatskoj 1. januara 2023. godine, javlja Anadolu.

Od jutra ispred blagajne Hrvatske narodne banke (HNB) stvoren je red numizmatičara i osoba koji među prvima žele imati novu kovanicu od dva eura.

Kovanica je izdana u količini od 250.000 komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane je kipar Nikola Vudrag.

Prigodna kovanica, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status opticajne kovanice, tako se može nabaviti za istu vrijednost od dva eura.

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 15. septembra 2023. na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke.

Na blagajni HNB-a, ali i u poslovnim bankama, moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj transakciji/osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju građana.

Unutar jezgre kovanog novca nalaze se natpisi države izdavanja "Hrvatska" i godina izdanja "2023." prikazani vodoravno, kao i riječi “Članica europodručja", koje su ispisane duž vanjskog ruba jezgre kovanice.

Ti natpisi simbolično čine stilizirani simbol eura "€". Drugi središnji motiv prigodne kovanice jest profiliran i prepoznatljiv simbol Hrvatske, hrvatska šahovnica, koja predstavlja dio grba Republike Hrvatske.

federalna.ba/AA

 
Hrvatska euro kovanica