U hotel Treetops u Keniji Elizabeta je ušla kao princeza, a izašla kao kraljica

Princeza Elizabeta nalazila se u Keniji kada joj je javljeno da joj je umro otac, kralj George VI.

Kad je naslijedila prijestolje, Elizabeta je imala samo 25 godina. U tom trenutku nije bila u Velikoj Britaniji, nego u dalekoj Africi. Sa suprugom Filipom bila je na putovanju po Keniji.

Kralj je umro tokom noći, a tu su noć Elizabeta i Filip proveli u hotelu "Treetops" u kenijskom Nacionalnom parku Aberdare, nedaleko od poznate planine zvane Mount Kenya (nakon Kilimandžara najviša planina u Africi).

Hotel je sastavljen od prostorija sagrađenih u granama drveća pa je Elizabeta na neki način bila na drvetu u trenutku kad je postala kraljica.

Elizabeta koja je kao princeza došla u Treetops, napustila je ovaj hotel kao kraljica nakon očeve smrti 6. februara 1952.

Elizabeta je odsjela u sobi broj 18 hotela "Treetops", koji je sagrađen u granama drveća i uz malo jezero.

Iako je Elizabeta II krunisana 1953., godinu dana kasnije, "Treetops" se smatra prvim mjestom gdje je "koristila titulu kraljice".

Hotel je izgrađen 1932. godine, ali teško je oštećen 1954. tokom pobune Mau Mau protiv britanskog kolonijalizma.

Hotel su spalili kenijski pobunjenici, a mnogo veći je izgrađen na istom mjestu, na suprotnoj strani jezera u odnosu na originalni.

Posjet Elizabeta i Filipa, kao i legenda koja je proizašla iz njega, učinili su "Treetops" jednim od najpoznatijih hotela na svijetu.

Hotel ima 35 soba, a ugostio je hiljade gostiju.

Britanski monarh s najdužim stažem, kraljica Elizabeta II umrla je u Škotskoj, a tokom sedam decenija njene vladavine Velika Britanija je promijenila ukupno 15 premijera.

federalna.ba/AA

Kenija Kraljica Elizabeta