videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

U Gradačcu u petak premijera predstave 'Zemlja koja diše'

„Zemlja koja diše“ naziv je ambijentalen pozorišne predstave čija će premijera biti izvedena sutra ispred Kule Husein kapetana Gradaščevića u Gradačcu. Riječ je predstavi nastaloj na osnovu teksta Vahida Klopića, a u režiji Šemsudina Gegića. Dramska radnja prestave prolazi kroz nekoliko stoljeća historije BiH.

Predstava „Zemlja koja diše“ nastala je na osnovu priče „Okvir“, objavljene u zbirci pripovjedaka „Godinama poslije“, čiji je autor Gradačlija Vahidin Klopić. Dramaturški je obrađena, ali je ostala hronika koja govori o dijelu historije BiH dugom 250 godina.

„Staviti to u pravila teatra, dakle tamo gdje je osnovni zahtjev ovdje i sada je veliki problem. Ta priča nije jednostavna, ona mora biti zasnovana na historijskim faktima, mora imati dio namaštavanja, odnosno dio onoga što donosi autor, treba biti dobar predložak“, kazao je Vahid Klopić, autor teksta.

Glumački ansambl čini sedam glumaca Narodnog pozorišta Tuzla i Tuzlanske akademije dramskih umjetnosti koji tumače 14 likova. No, junak predstave ipak se ne pojavljuje u izvedbi glumca, glavni junak je zemlja, koja u metaforičkom smislu znači - ja, mi, kaže reditelj predstave Šemsudin Gegić.

„Zemlja koja diše nama. Mi preko naših likova dišemo tom zemljom. Mi uzajamno posuđujemo dah jedni drugima. Za mene je zemlja dom, domovina, očevina, majčevina i onda sam iz Vahidovog teksta izvukao ono što je najbolje, a to je naša borba kako spasiti da zajedno ostanemo da dišemo. I zemlja BiH i mi.“

Predstavu producira gradačačka Biblioteka „Alija Isaković“ u okviru svog projekta Bibliotečka scena.

„Nama kao biblioteci koja ima 5 zaposlenih je to zaista prvo izazov jer nismo iz te branše, ali s obzirom da Gradačac nema pozorište, pokrenuli smo Bibliotečku scenu i mogu reći zahvaljujući prije svega našim prijateljima. Naravno da je bio izazov, ali smo se uhvatili u koštac sa tim i nadam se da smo u tome uspjeli“, istakao je Husein Kurjaković, direktor Biblioteke Alija Isaković u Gradačcu.

Premijera predstave „Zemlja koja diše“ planirana je za sutra u 21 sat ispred Kule Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu, a prva premijera za Dan Gradačca povodom završetka radova na gradskom kinu.

federalna.ba

Gradačac Zemlja koja diše predstava premijera