U Goraždu održana pokazna vježba jedinica civilne zaštite
(Izvor: Fena/Elma Geca)

U Goraždu održana pokazna vježba jedinica civilne zaštite

Povodom  18. septembra, Dana oslobođenja, Dana Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda, danas je održana zajednička vježba operativnih snaga kantonalne i gradske civilne zaštite i policije MUP-a BPK-a Goražde, pod nazivom „Goražde 2023”.

Tokom vježbe koja je izvedena na Trgu branilaca grada  i mostu „Alije Izetbegovića“ demonstrirana je spremnost struktura civilne zaštite za djelovanje u određenim kriznim situacijama, poput pljačke banke i hapšenja počinilaca, spašavanja teško povrijeđenog lica sa kule mosta Alije Izetbegovića te gašenja požara na motornom vozilu I spašavanja unesrećenog lica.

- Demonstrirali smo spremnost za reakciju u slučajevima koje su nam zakonom date u nadležnost i zadovoljni smo kako je sve proteklo. U narednom periodu trebamo raditi više u određenim segmentima, prevashodno obezbjeđenju neophodne opreme koja je najveći problem te obezbijediti i dodatne obuke za jedinice u sistemu zaštite i spašavanja” – kazao je  načelnik Štaba Civilne zaštite BPK Goražde Mithat Hadžiomerović.

Kantonalni štab civilne zaštite BPK Goražde vježbu je organizovao u saradnji sa MUP-om BPK, Gradskim štabom civilne zaštite Goražde, Kantonalnom bolnicom, Zavodom za javno zdravstvo, Profesionalom vatrogasnom jedinicom Goražde, Kajakaškim klubom “Buk”, Gorskom službom spašavanja te Crvenim križom Goražde.

Vježbi su prisustovali i predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

- Lično sam impresioniran, dobro organizirano i odrađeno i sve čestitke organizatorima. Drago mi je da vlasti, da li lokalne ili kantonalne, prepoznaju bitnost svih struktura civilne zaštite. Ista je  situacija i u Sarajevu i zadnjih godina su svi nivoi vlasti zaista prepoznali bitnost civilne zaštite odnosno generalno zaštite i spašavanja i sigurnosti, čemu se sve više pridaje ogromna pažnja i finansijska podrška – kazao je  direktor Kantonalne uprave CZ Kantona Sarajevo Dženan Brkanić.

federalna.ba/Fena

Goražde pokazna vježba Civilna zaštita
Goražde 16 dana aktivizma
0 01.12.2023 16:48
Goražde Dan državnosti BiH
0 25.11.2023 14:57
Bosansko-podrinjski kanton Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov Zoran Vujinović vjetroelektrane solarne elektrane Goražde
0 15.11.2023 18:33
Goražde Ernest Imamović sanacija puteva
0 13.11.2023 18:04