U Galeriji 'Preporod' izložba sjećanja na Amru Kozić - Voljela je slikarstvo, planinu i ljude

U Galeriji "Preporod" postavljena je izložba 'Amra Kozić Moje planine' i sadrži tridesetak radova akademske slikarice Amre Kozić, koja je preminula prošle godine. Njeni prijatelji i brat Amir posvetili su joj tu izložbu, za njen rođendan.

Na izložbi prezentiran je presjek rada Amre Kozić, u posljednjih petnaestak godina. Organizatori su tako prezentirali ono što je ona radila, posebno njenu vezanost za planine u svim godišnjim dobima.

Prema riječima Amrinog brata, izložba je prilika da sa Amrom dijelimo doživljaje sa planine, doživljaje života. On će je, kaže, pamtit kao vedru i nasmijanu, osobu iskreno posvećenu poslu, posebno radu sa mladima i zaljubljenicu u umjetnost, prirodu, planine.

Inspiraciju je dobivala iz prirode, voljela je mnogo planine. Mnogo je voljela i ljude, njihove običaje. Sve to je pokušavala da prenese na platno - kazao je novinarima, prije otvaranja izložbe.

Predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić kaže da je ta izložba svojevrstan omage Amri Kozić, njenoj vezanosti za tu Galeriju, njenom likovnom umijeću. Izložba sadrži radove raznih veličina, prvenstveno tehnike akril na platnu i kombinovana tehnika na papiru.

- Ali sve ove slike, bez obzira na format i tehniku, prikazuju prirodu i planine. U tim slikama, sjećanjima na planine, i dalje nastavlja postojati Amra Kozić i njeno ljudsko i autorsko djelo - kazao je.

Umjetnica Ilonka Jasak bila je kolegica i prijateljica Amre Kozić koje će se sjećati po tome što je, mada na prvi pogled smirena, bila aktivna i vrlo dinamične osoba. To se, kaže vidi i na njenim slikama. Mnogo je ljubavi utkala u svoje slike, a tu ljubav, kaže Ilonka, Amrine kolege i prijatelji iskazuju sad - na toj izložbi. Uvijek je, kako je kazala, potencirala snagu, svoju unutrašnju snagu i prenosila to na svoja djela.    

Otvaranju izložbe prisustvovali su i brojni prijatelji Amre Kozić, sa kojima je pohodila planine i uživala u njihovim blagodatima. A Amra je prošla mnoge značajne vrhove, zabilježila brojne uspone. Sjećanje na neke od tih trenutaka, uime planinara, istaknuo je Mustafa Mujo Ćutahija na otvorenju izložbe.  

- Naše dugogodišnje hodanje po bh. i planinama u inozemstvu teklo je kroz humor. U tom stilu je bila i moja, sad već zadnja, poruka Amri - istaknuo je.

Na ulazu u Galeriju Preporod postavljene su i neke od slika Abdulaha Kozića (1937-1990), oca Amre Kozić. On je bio ilustrator knjiga, uz koje su odrastale mnoge generacije, poput 'Vesele sveske'. I njen brat okušava se kao slikar, pa je izloženo i nekoliko njegovih slika.

Izložbu radova akademske slikarice Amre Kozić priredile su njene kolege Mirsada Baljić, Ilonka Jasak i Adis Lukač, te njen brat Amir Kozić. Izložba će biti postavljena do 18. aprila u Galeriji Preporod. 

Slikarica Mirsada Baljić prisjetila se, ranije u najavi te izložbe, dugogodišnje suradnje i prijateljstva sa Amrom Kozić, koja su rezultirala sa mnogo lijepih i kvalitetnih izložbi i druženja. Bile su okupljene oko umjetnosti, živjele su umjetnost.

- Godine suradnje i onda želite da zaustavite taj trenutak. Sa jednom izložbom da se vratite, da vratite Amrine slike u Galeriju "Preporod", da se okupe njeni prijatelji i sve to pogledaju. Da na neki način uspostavimo emotivnu nit prema Amri, koja možda tamo negdje gleda neke nove ljepše pejzaže - kazala je ranije Mirsada Baljić.

Amra Kozić (09.04.1967. -13.03.2023.) rođena je u Sarajevu, gdje je živjela i radila. Pohađala je Srednju umjetničku školu u Sarajevu, diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer grafika i likovni pedagog. Bila je članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH). Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi ULUBiH, održala niz samostalnih izložbi. Bila je dugogodišnji saradnik Galerije "Preporod".

federalna.ba/Fena

izložba
izložba labirint Historijski muzej BiH
0 24.05.2024 10:04
Čitluk Saša Šantić izložba Irena Musa
0 24.05.2024 09:21
Kad majčina suza kane izložba Esad Esso Lukač
0 23.05.2024 17:56
Ćiril Ćiro Raić izložba Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača
0 20.05.2024 21:50