U Galeriji Općine Novi Grad izložba crteža 'Dah linije' Nedžada Begovića

U Galeriji Općine Novi Grad izložba crteža 'Dah linije' Nedžada Begovića

Izložba crteža bosanskohercegovačkog redatelja i scenarista Nedžada Begovića Dah linije predstavljena je u Galeriji Općine Novi Grad. Do 15. aprila posjetitelji će imati priliku da Begovićevu kreativnost dožive u još jednoj umjetničkoj formi.

Digitalno skiciranje predmeta iz okruženja preraslo je iz neobavezne navike, u hobi, te u konačnici u umjetnički izričaj sa jasnim stilskim crtama. Svaki dan u posljednjih 6 godina, Nedžad Begović je obilježio novim crtežom koji u svojoj osnovi sadrži ono elementarno svakoj likovnoj umjetnosti - liniju.

„Svi imamo priliku za crtom i da slažemo slova u nekim dobrim kombinacijama pa da napravimo knjigu tako i ova moja igra s linijom tu sebi otvorim neki prostor koji je beskrajan, svemirski, a najelementarniji, najjednostavniji“, kaže Begović.

U vidljivosti ove prakse, a i sličnih kod drugih umjetnika, važnu ulogu igraju galerije koje djeluju na nivou lokalnog i time uspostavljaju neposredniju komunikaciju sa posmatračem.

“Trudimo se svake godine da razvrstamo te programske sadržaje i da damo mogućnost našim građanima koji ne mogu otići u galeriju Roman Petrović ili Umjetničku galeriju, ili Gazi Husrev Begovu i mnoge druge dapadanse koji su nam gore u centralnom dijelu grada ili u starom gradu da tu umjetnost, tu kulturu, malo drugačije prikažemo ovdje u Novom gradu“, kaže Naliha Šabanović, stručna savjetnica za kulturu Općine Novi Grad.

Iako je kvantitet Begovićevih radova zadivljujući, više ih je od 1.800, fokus njegove prakse je na raznolikosti i prisutnosti inspiracije. Vremenom se opažanje pretvorilo u hroniku koja je ogledalo života određenog konteksta ili čak svjedok ljudske egzistencije - što i jeste suštinska odlika svake dobre umjetnosti.

federalna.ba

Nedžad Begović izložba