U Francuskoj zabilježen najsušniji juli od 1959. godine
Francuska je doživjela dva toplinska vala od početka ljeta, treći je počeo danas i očekuje se da će završiti u srijedu (Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

U Francuskoj zabilježen najsušniji juli od 1959. godine

U Francuskoj, koja se ovog ljeta bori s trećim toplotnim valom, zabilježen je najsušniji juli od 1959. godine.

Ministar ekološke transformacije Christophe Bechu izjavio je da je Francuska doživjela dva toplinska vala od početka ljeta, treći je počeo danas i očekuje se da će završiti u srijedu, 3. augusta.

Bechu je u intervjuu za "Franceinfo" naveo da je juli 2022. najsuši juli od 1959. godine, te kako je palo 7,8 litara padavina po kvadratnom metru.

"Bilo je to 88 posto manje od potrebnih padavina. Na početku smo toplinskog vala koji pogoršava situaciju i suša smanjuje zalihe vode, dok toplinski val povećava potražnju za vodom", naveo je Bechu, kazavši da neka sela više nemaju pitku vodu i da se voda u ta sela mora dovesti.

Francuska meteorološka agencija izdala je od danas "narandžasti" alarm zbog ekstremnih vrućina u regijama Ardeche, Drome, Gard, Pyrenees-Orientales i Vaucluse, dok je u deset regija na jugu izdala "žuti".

Agencija je izvijestila da će najviša temperatura u ekstremnom toplinskom valu biti u srijedu, 3. augusta, i to između 39 i 40 stepeni Celzijusa.

federalna.ba/AA

Francuska