U Francuskoj sutra drugi krug predsjedničkih izbora

U Francuskoj sutra drugi krug predsjedničkih izbora

Gotovo 49 miliona Francuza sutra izlazi na drugi krug predsjedničkih izbora i biraće predsjednika koji će narednih pet godina voditi državu - centristu Emmanuela Macrona, ili liderku ekstremne desnice Marine Le Pen.

Prema posljednjim anketama, sadašnji predsjednik Macron osvojio bi od 54 do 56,5 odsto glasova i na putu je da osvoji drugi mandat i boravi još pet godina u Jelisejskoj palati.

Macron, diskretan pred prvi krug izbora i sa pažnjom usmjerenom prema spoljnopolitičkim temama kao što je rat u Ukrajini, promijenio je taktiku u kampanji između dva kruga, posjećujući zemlju i dajući intervjue.

Le Pen je sa svoje strane radila na poboljšanju sopstvenog imidža i vodila je kampanju da bi bila bliže običnim građanima.

Macron, prema mjesečnom barometru agencije za istraživanje javnog mnjenja Ifop, završava petogodišnji predsjednički mandat u Francuskoj sa 41 odsto popularnosti, što je dobar rezultat u odnosu na dvojicu svojih prethodnika, socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea i desničara Nicolasa Sarkozyja.

Njih dvojica su nedavno javno pružili podršku Macronu za novi petogodišnji mandat.

Online televizija BFMTV prenijela je nedavno da se Macron usredsredio na birače lidera radikalne ljevice Jean-Luca Melenchona koji je bio treći u prvom krugu. On je poslije objavljivanja prvih rezultata pozvao svoje glasače da nikako ne glasaju za ekstremnu desnicu, ali nije konkretno pozvao na glasanje za Macrona.

Prema anketi te televizije, 42 odsto glasača Melenchona izjasnilo se da bi glasalo za Macrona, a za La Pen bi glasalo 25 odsto Melenchonovih birača.

Kandidati ljevice poraženi u prvom krugu predsjedničkih izbora, pozvali su svoje birače da glasaju za Macrona.

Prvi rezultati izlaznih anketa koje sprovode instituti za istraživanje javnog mnijenja očekuju se ubrzo poslije zatvaranja birališta u 20.00.

Predsjednički izbori će po običaju biti održani dan ranije u francuskim prekomorskim teritorijama.

Ovi izbori održani su u svjetlu rata u Ukrajini, ali i šestomjesečnog predsjedavanja Francuske Savjetom Evropske unije.

Na prethodnim izborima, Macron je u drugom krugu pobijedio Le Pen i tako je postao najmlađi francuski predsjednik. Njegov dolazak na vlast uzdrmao je tradicionalne stranke u zemlji, ljevicu i desnicu, koje su se na vlasti smjenjivale decenijama.

federalna.ba/Beta

Francuska predsjednički izbori Emmanuel Macron Marine Le Pen