U Francuskoj počinje suđenje šestorici učenika za ubistvo nastavnika Samuela Patyja 2020. godine
(Izvor: Ilustracija/BERTRAND GUAY)

U Francuskoj počinje suđenje šestorici učenika za ubistvo nastavnika Samuela Patyja 2020. godine

U ponedjeljak u Parizu počinje suđenje šestorici tinejdžera zbog njihove uloge u odrubljivanju glave nastavniku Samuelu Patyju 2020. godine, prvom od dva suđenja u slučaju koji je užasnuo cijelu Francusku, javlja France 24. 

Samuel Paty, 47-godišnji nastavnik historije i geografije, izboden je nožem, a zatim mu je odrubljena glava u blizini srednje škole u kojoj je predavao u pariskom predgrađu Conflans-Sainte-Honorine.

Njegovog napadača, 18-godišnjeg etničkog čečenskog izbjeglicu Abdulaha Anzorova, policija je ubila na mjestu događaja.

Mladi radikalizirani islamista ubio je Patyja nakon što su se na društvenim mrežama proširile poruke da je nastavnik svom razredu pokazao karikature poslanika Muhameda iz satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

Paty je koristio časopis na času etike kako bi sa učenicima raspravljao o zakonima o slobodi govora u Francuskoj, gdje je bogohuljenje legalno, a crtani filmovi i animacije koje ismijavaju vjerske ličnosti imaju dugu tradiciju.

Njegovo ubistvo dogodilo se samo nekoliko sedmica nakon što je Charlie Hebdo ponovo objavio karikature.

Kada je časopis prvi put koristio karikature 2015. godine, naoružani napadači islamisti su upali u ured časopisa ubivši 12 ljudi.

Prošlog mjeseca u Arrasu na sjeveru Francuske mladi radikalizirani islamista ubio je nastavnika Dominiquea Bernarda.

Poput Anzorova, Bernardov osumnjičeni ubica Mohammed Mogučkov također je porijeklom iz ruskog pretežno muslimanskog regiona Sjevernog Kavkaza.

Pet adolescenata kojima se sudi, a koji su u vrijeme ubistva Patyja imali 14 ili 15 godina, imat će suđenje iza zatvorenih vrata na sudu za maloljetnike zbog zločinačke zavjere s namjerom izazivanja nasilja.

Optuženi su da su tražili Patyja i identificirali ga ubici u zamjenu za novac.

Šesti tinejdžer, koji je tada imao 13 godina, optužen je za lažne optužbe jer je rekao da je Paty tražio od učenika muslimana da se identificiraju i napuste učionicu prije nego što je pokazao karikature.

Porodica Samuela Patyja smatra suđenje tinejdžerima ključnim, prema Virginie Le Roy, advokatici koja zastupa njegove roditelje i jednu od njegovih sestara.

- Uloga maloljetnika bila je ključna u slijedu događaja koji su doveli do njegovog ubistva - rekla je ona.

Tinejdžeri su se tokom ispitivanja zakleli da su vjerovali da će Paty biti "samo prokazan na društvenim mrežama", "ponižen" ili možda "da će ga pretući", ali da "nisu ni slutili da će to ići do ubistva".

Oni su sada srednjoškolci i prijeti im dvije i po godine zatvora.

- Ovo je kompliciran slučaj - rekao je Dylan Slama, advokat jednog od optuženih. "On će biti povezan s ovim do kraja života."

Suđenje će trajati do 8. decembra.

federalna.ba/Fena

Francuska suđenje učenici
Nigerija meningitis učenici
0 28.02.2024 12:10
Vincent Collet reprezentacija košarka Francuska
0 26.02.2024 22:56
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije Francuska SKPC Mejdan
0 26.02.2024 08:12
Francuska farmeri Emmanuel Macron
0 24.02.2024 14:01