U Francuskoj istraga zbog nasilja na predizbornom skupu Erica Zemmoura
(Izvor: AFP)

U Francuskoj istraga zbog nasilja na predizbornom skupu Erica Zemmoura

Francusko pravosuđe saopštilo je danas da je otvorilo istragu o nasilju koje je izbilo na predizbornom skupu ekstremno-desničarskog polemičara Erica Zemmoura.

Zemmour je nedavno saopštio da je kandidat na predsjedničkim izborima zakazanim na proljeće a svoj prvi miting održao je proteklog vikenda u blizini Pariza.

Pravosuđe je navelo da je istraga otvorena zbog nasilja počinjenog na skupu, odnosno nasilja nad aktivistima udruženja SOS Rasizam i incidenta u kojem je nepoznata osoba brutalno stegla Zemmourovu ruku pred njegovo izlaženje na binu.

Prvi politički skup desničara Erica Zemmoura obilovao nasiljem

Francuski predsjednički kandidat krajnje desnice Eric Zemmour obećao je u nedjelju na svom prvom političkom skupu "ponovno osvajanje" nakon desetljeća opadanja, dok su u pozadini skupa izbili sukobi s antirasističkim prosvjednicima. "Ako pobijedim na ovim izborima, to neće biti još jedna rota...


Ta osoba je odmah odvedena van zgrade u kojoj je bio miting i predata je policiji. Zemmourovo okruženje navelo je da je polemičar zadobio povredu zgloba i da su mu ljekari savjetovali nekoliko dana odmaranja.

Nasilje je izbilo na početku Zemmourovog govora, kada je desetak aktivista protiv rasizma pokazalo majice sa natpisom "SOS Rasizam".

Kako se vidi na snimcima sa skupa, ti aktivisti su potom napadnuti i gađani stolicama. U tom incidentu je povrijđeno pet osoba.

Zemmour je često bio sudski gonjen zbog kontrovernih izjava. On je 2011. godine osuđen za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. godine za podsticanje mržnje prema muslimanima.

Francuske ljevičarske stranke smatraju da je Zemmour odgovoran za te incidente dok su neke desničarske i ekstremno desničarske stranke ocijenile da je akcija SOS Rasizma bila provokacija.

Kako su ranije prenijeli francuski mediji, Zemmour se predstavlja kao bonapartista, zalaže se za populističku desnicu - okupljanje narodne klase i patriotske buržoazije, kao i za zaustavljanje imigracije i ukidanje prava tla, koje se odnosi na pravo stranaca da steknu državljanstvo ukoliko su rođeni u Francuskoj.

federalna.ba/Beta

istraga nasilje skup Eric Zemmour
kazna govor mržnje Eric Zemmour
0 17.01.2022 15:56
BiH nasilje porodica pandemija
0 19.12.2021 13:05
Tužilaštvo BiH istraga ustavni poredak
0 17.12.2021 15:02
Svijet Eric Zemmour desnica Francuska Valerie Pecresse Marine Le Pen
0 10.12.2021 20:14