U Francuskoj danas drugi krug parlamentarnih izbora
(Izvor: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO)

U Francuskoj danas drugi krug parlamentarnih izbora

U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora. Kampanja je završena u petak u ponoć u gotovo zaraćenom tonu između strane predsjednika Emmanuela Macrona (Zajedno) i ljevičarskog saveza Jean-Luc Melenchona koji su rame uz rame poslije prvog kruga 12. juna.

U drugom krugu se odlučuje da li će dva mjeseca poslije svog reizbora za drugi petogodišnji mandat, 24. aprila, Macron imati apsolutnu ili prostu većinu u Nacionalnom parlamentu poslije izbora, navodi France presse.

Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj prošle nedjelje bio je šok za predsjednika Macrona: kandidati iz njegove vladajuće stranke pretrpjeli su velike gubitke i bili su na nivou svojih političkih protivnika iz ujedinjene ljevice. Ove nedjelje u eliminacionoj drugoj rundi biće uzbudljivo, jer je neizvjesno da li će predsjednikova stranka ostvariti vladajuću većinu u Narodnoj skupštini, prenosi Deutsche Welle.

Bez većine stranka predsjednika Macrona mogla bi da zavisi od glasova ljevičarskog saveza, a on i Francuska bi mogli da se suoče s političkom paralizom.

Od toga zavise i Macronovi planovi za duboke reforme u Francuskoj, između ostalog oko penzija.

Nepokorna Francuska, skraćeno Nupes, novi ljevičarski savez, stvoren od socijalista, komunista, zelenih i ljevičarske protestne partije je uzdrmao političku scenu. Vođa Jean-Luc Melenchon uspio je plamenom retorikom da inspiriše i mobiliše posebno mlade birače.

Sa druge strane Melančon se nada da će ako njegov savez pobijedi, postati premijer. Taj scenario izgleda vrlo malo vjerovatan ali posljednje ankete objavljene u petak ukazuju da bi moglo da se desi da Macron ne dobije apsolutnu većinu u nacionalnoj skupštini.

Prema barometru Ipsosa Macronova grupa će stići prva sa 265 do 305 poslanika, prema tome nije sigurno da će imati apsolutnu većinu od 289 mjesta. Drugi istraživački institut Elabe predviđa između 255 i 295 mjesta za Macronovu grupu.

Melanšonova grupa će prema Ipsosu imati između 140 i 180 poslanika. Institut Elabe je optimističniji i daje im između 150 i 200 poslanika.

Sve zavisi od dinamike kampanje i apstinencije, rekao je za France presse predsjednik instituta Elabe Bernard Sananès.

Kao i u prvom krugu kada je jedan od dva Francuza odlučio da ne izađe, i u drugom krugu se očekuje da ljudi masovno neće izaći da glasaju.

Treći blok sastavljen od formacije ekstremne desnice Marine Le Pen se nada da će preći granicu od 15 poslanika da bi mogli da formiraju poslaničku grupu u Skupštini.

Klasična desnica računa na šezdesetak poslanika u budućoj Skupštini.

Francuzi na pojedinim teritorijama, kao što su Antili ili koji žive u inostranstvu, već su mogli da glasaju u subotu.

federalna.ba/Beta

Francuska parlamentarni izbori Emmanuel Macron