U džamijama na Kosovu bajramskom molitvom počelo obilježavanje Ramazanskog bajrama
(Izvor: AA)

U džamijama na Kosovu bajramskom molitvom počelo obilježavanje Ramazanskog bajrama

U džamijama na Kosovu jutros je održana bajramska molitva a islamski vjernici, nakon mjeseca razmazana obilježavaju jedan od svojih najvažnijih blagdana, Ramazanski bajram.

Središnja manifestacija u povodu Ramazanskog bajrama održana je u Velikoj džamiji u Prištini a nakon bajram-namaza muftija Naim Tërnava govorio je o značaju obitelji te molitvom pozvao na slogu i mir.

Predsjednica kosova Vjosa Osmani čestitala je građanima blagdan Ramazanski bajram, kazavši da je ljudska solidarnost koja prati mubarek mjesec ramazana dragocjeno nasljeđe Kosovara.

"Na ovaj slavljenički dan svatko treba otvoriti svoja srca, pružiti ruku dobrote i velikodušnosti potrebitima. Neka ovaj dan bude ispunjen bezgraničnom radošću, mirom, tolerancijom i međusobnim poštovanjem", napisala je Osmani na Facebooku.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi kazao je kako blagdan Ramazanskog bajrama podsjeća na važnost velikodušnosti, suosjećanja i brige za najslabije.

"U svijetu koji se suočava s izazovima i neizvjesnošću, Bajram uvijek služi kao svjetionik nade, jedinstva i solidarnosti. Zato na ovaj dan prigrlimo duh oprosta, pomirenja i tolerancije. Vama i vašim najmilijima – neka vam ovaj Bajram donese mir, sreću i mnogo blagoslova. Širite ljubav i dobrotu gdje god idete", napisao je Krasniqi na Facebooku.

Kosovski premijer Albin Kurti čestitao je građanima Kosova Ramazanski bajram te istaknuo da milosrđe i dobrota trebaju biti svakodnevna norma za sve i prema svima.

Za milijune muslimana diljem svijeta u srijedu završava sveti mjesec ramazan, mjesec posta, duhovnog promišljanja i molitve.

Tijekom muslimanskog mjeseca posta, jednog od temeljenih dužnosti muslimana, a koji je ove godine trajao od početka ožujka, pobožni muslimani suzdržavaju se od konzumiranja hrane i pića između izlaska i zalaska Sunca.

federalna.ba/Fena

Kosovo Ramazanski bajram
Mreža Kosovo Srbija
0 21.05.2024 22:21
Kosovo policija poštanske štedionice SAD
0 21.05.2024 09:30
Kosovo Vijeće Evrope članstvo Odgovorite ljudima Odgođeno
0 17.05.2024 11:11