U Dohi završeni prvi direktni razgovori američkih dužnosnika sa talibanima
(Izvor: Getty Images)

U Dohi završeni prvi direktni razgovori američkih dužnosnika sa talibanima

Prvi razgovori između američkih i talibanskih čelnika, nakon povlačenja američkih trupa  u augusta iz Afgansitana, završeni su u Dohi.

Razgovori u Kataru fokusirali su se na obuzdavanje ekstremističkih grupa, evakuaciju američkih građana i humanitarnu pomoć.

Američki dužnosnici rekli su da su razgovori bili "iskreni i profesionalni", iako će se o talibanima suditi prema njihovim postupcima.

SAD insistira na tome da sastanak ne predstavlja priznanje talibana, prenosi BBC.

U izjavi objavljenoj u nedjelju navečer, talibani su objavili da su se Sjedinjene Države složile početi pružati humanitarnu pomoć zemlji.

"Predstavnici SAD -a izjavili su da će pružiti humanitarnu pomoć Afganistancima i pružit će prostor drugim humanitarnim organizacijama za dostavu pomoći", rekli su talibani.

Dodaju da će "sarađivati ​​s humanitarnim organizacijama u transparentnoj isporuci humanitarne pomoći i olakšat će kretanje stranih državljana".

Međutim, SAD tek treba formalno potvrditi ovu tvrdnju.

Glasnogovornik State Departmenta  Ned Price rekao je da su dvije strane razgovarale o pružanju "snažne humanitarne pomoći, direkto afganistanskom narodu", bez  iznošenja detaljnijih informacija.

"Američka se delegacija usredotočila na sigurnosne i terorističke probleme i siguran prolaz za građane SAD -a, druge strane državljane i naše afganistanske partnere, kao i na ljudska prava, uključujući i značajno sudjelovanje žena i djevojaka u svim aspektima afganistanskog društva", rekao je Price.

federalna.ba/Fena

Doha pregovori talibani SAD
SAD koronavirus omikron
0 01.12.2021 20:53
SAD pucnjava
0 01.12.2021 19:41
Antony Blinken SAD Rusija Ukrajina NATO
0 01.12.2021 17:55
Nermin Nikšić pregovori Matthew Palmer
0 01.12.2021 16:04
Bakir Izetbegović pregovori izborno zakonodavstvo
0 01.12.2021 13:41
pregovori Izborni zakon delegacija EU SDA HDZ BIH
0 01.12.2021 12:13