videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

U Doboju održan tradicionalni Napretkov Božićni koncert

U organizaciji HDK Napredak iz Doboja u ovom gradu je održan tradicionalni Božićni koncert na kojem su nastupili vokalni ansambl „Bosanske“ iz Lukavca i solista na harmonici Marko Plavčić. Na ovaj način u Napretku nastoje donijeti radost Božića za malobrojne povratnike, starije osobe  i mlade kojih je u povratničkim naseljima sve manje.

Uz malobrojne povratnike, Božićni koncert prisustvom uveličaju gosti iz susjednih gradova. Mladih je sve manje. Stariji, ipak, nastoje sačuvati duh Božića, vrijeme ljubavi, praštanja i međusobnog poštovanja, govori Tanja Zovko, članica Upravnog odbora Napredtka u Doboju.

Dio božićnih običaja svakako je i priprema tradicionalnih jela, slanih i slatkih.

„Dio kolača koji spremamo da se daruje, pripremamo za goste koji će nam doći, pripremamo se za Polnoćku, misu“, navodi Ljubica Berlanda, predsjednica HKD Napredak u Doboju.

Dio radosti Božića u Doboju nastoje podijeliti  i sa starijim osobama o kojim u svom samostanu brinu Sestre služavke maloga Isusa.

„Molimo se malome Isusu, jer smo mi služavke maloga Isusa i onda se pripremamo više duhovno i tako i bake uvedemo u tu molitvu“, objašnjava Svjetlana Leko, sestra služavka maloga Isusa.

Po Božijoj volji, kažu nam u dobojskom „Napretku“, unatoč iskušenjima,  svjetlo vjere i radost Božića neće ugasnuti.

federalna.ba

Doboj HKD Napredak Napredak božićni koncert