videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

U Dnevnom centru Visoko druženje korisnika i osoblja s novinarima

U Dnevnom centru Visoko, koji djeluje u okviru Javne ustanove za djecu i odrasle s poteškoćama, danas je upriličeno druženje korisnika i osoblja centra s novinarima, ali i drugim članovima lokalne zajednice iz privrednog i javnog života. Radi se o jedinstvenoj ustanovi koja kroz multidisciplinarni pristup osigurava kompletan tretman u cilju osoposobljavanja, edukacije i podrške osobama s poteškoćama.

Korisnici Dnevnog centra u Visokom za novinare su priredili ručak koji su sami napravili. Nakon što su prošli edukacije iz oblasti kulinarstva, u okviru radionice domaćinstva i rada u kuhinji,  većinu proizvoda su sami uzgojili u svom vrtu. Ovo je jedan od načina da pokažu šta znaju, ali i da na tržištu rada pronađu posao.

“Imamo radionice obrade drveta koja se veže sa radionicom održavanja vrta i darovišta. Imamo i radionicu obrade tekstila i radionicu koju smo danas malo više predstavili - radionicu domaćinstva i rada u kuhinji”, objašnjava edukator - rehabilitator Emir Šišić.

Direktor JU za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK-a Ernad Metaj ističe: “Ono što ZDK ima, odgovorno tvrdim, nema niko u Bosni i Hercegovini.  U narednom periodu postoji plan da izađemo malo izvan okvira i da pokušamo zaokružiti process. Mi ćemo vrlo brzo raditi na brendiranju nekih proizvoda koji se rade u ustanovi - prije svega mislim da to ne treba da bude samo brend proizvoda nego brend ZDK-a”.

Iako je riječ o kantonalnoj ustanovi, u funkcionisnaju Centra participiraju i lokalne zajednice koje su pokazale dovoljno senzibiliteta prema svojim građanima. Općina Kakanj je od prvog dana prepoznala važnost i kvalitet ove ustanove.

“Danas smo mogli vidjeti zaista veliki broj korisnika centra kojima ta sredstva znače, ali isto tako i nama znači - oni ovdje mogu dosta toga naučiti, socijalizirati se, u nekim drugim fazama postati čak i u poslenici ovog centra, što je i cilj samog Centra, ali i lokalne zajednice”, poručuje načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević (SDA).

Mehridžana Buko nekada je bila korisnica Centra, a već duže od 5 godina je dio ovog kolektiva. Danas obučava korisnike da samostalno šiju, kroje, ali i drugim kreativnim tehnikama u ovoj radionici: “Izrađujemo nakit, dekupaž, sapune. Rad je koncipiran tako da svaki korisnik dobije zadatak po njegovom afinitetu, odnosno njegovoj volji i želji”.

Privredni subjekti koji su voljni podržati rad Centra svojim donacijama materijala ili radnih uniformi - postali su dio ove velike porodice. U budućnosti pored obuke postoji opcija zapošljavanja korisnika.

“Ako bi to sad uspjelo sa korisnicima ovog centra, mi bismo bili jako ponosna firma. Nadam se da ćemo skoroj budućnosti imati priliku da radimo malo više sa korisnicima centra”, kazala je Amila Spahić, predstavnica tekstilne firme iz Visokog.

Trenutno je u Dnevnom centru u Visokom 66 korisnika različitih uzrasta koji uz stručnu pomoć jačaju svoje kompetencije svakodnevno, a uz socijalizaciju dobiju i ljubav, zabavu i druženje, što im u svakom slučaju život čini ljepšim i sadržajnijim.

federalna.ba

Dnevni centar Visoko
MUPZDK Admir Gazić Mirza Ganić Visoko Emir Vračo
0 25.04.2024 17:23
Njemačka Oružane snage BiH Zukan Helez Tomas Fitchen Kasarna 'Tufo Buza' Visoko
0 13.03.2024 17:12
Centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama Visoko Federalni radio
0 06.03.2024 17:11
Visoko Ustavni sud BiH zločini
0 15.01.2024 08:46