Francuski katolički svećenici zlostavljali 216.000 djece od 1950. godine
(Izvor: Ilustracija)

Francuski katolički svećenici zlostavljali 216.000 djece od 1950. godine

Oko 216.000 djece bila su žrtve zlostavljanja od strane pripadnika katoličkog svećenstva u Francuskoj od 1950., kaže voditelj vijeća koje istražuje zloupotrebe od strane članova crkve.

Jean-Marc Sauvé govorio je pri objavljivanju opsežnog izvještaja o seksualnom zlostavljanju u Francuskoj katoličkoj crkvi.

Rekao je da bi se taj broj mogao popeti na 330.000, kad se uključi i zlostavljanje od strane drugih članova crkve.

Iznio je i podatak da je seksualno zlostavljanje u više od 60 posto slučajeva imalo ozbiljne implikacije na privatni život žrtava.

Sauve je naveo da Katolička crkva nije preduzela neophodne korake s ciljem sprečavanja seksualnog zlostavljanja i pozvao crkvu da preuzme odgovornost.

Saopćio je i podatak da broj svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu u periodu od 1950. godine varira između 2.900 i 3.200.

Rekavši da se o seksualnim zlostavljanjima u crkvama šutjelo do 2000-ih godina, Sauve je podsjetio i na podatak da je u francuskom društvu ukupno 5,5 miliona osoba bilo žrtvom seksualnog nasilja u djetinjstvu.

Jedna žrtva nazvala je izvještaj prekretnicom u historiji Francuske. Izvještaj se temeljilo na crkvenim, sudskim i policijskim arhivama, kao i na razgovorima sa žrtvama. Smatra se da je većina slučajeva koje ocjenjuje vijeće prestara za kazneno gonjenje prema francuskim zakonima.

Papa Franjo je "sa tugom primio" vijest o rezultatima istrage o seksualnom zlostavljanju u Francuskoj katoličkoj crkvi, navodi se danas u saopštenju Vatikana.

"Prije svega njegove misli su sa žrtvama, s velikom tugom, zbog njihovih rana", navodi se u saopštenju i dodaje da je papa, takođe, osjetio zahvalnost za hrabrost koju su pokazali u osudi onoga što su prošli. U saopštenju se dodaje da on sada misli na Crkvu Francuske kako bi ona, u svjesti o ovoj strašnoj stvarnosti, mogla krenuti putem iskupljenja.

Autori su optužili Katoličku crkvu da se previše dugo pravila da se ništa ne dešava. 

federalna.ba/BBC

crkva Francuska zlostavljanje djece