Stanovnici Čelića zabrinuti zbog novih poplava

Majevičke općine Čelić i Lopare u Bosni i Hrrcegovini ponovo je pogodilo jako nevrijeme, a izlijevanje rječica i potoka iz korita prouzrokovalo je ogromne štete na poljoprivrednim usjevima, voću i poslovnim subjektima.

Od juna prošle godine pa do utorka uvečer ovo je treće nevrijeme koje je pojedine stanovnike Čelića i Lopara ostavilo bez gotovo cijele imovine. Zbog toga je Služba civilne zaštite Općine Čelić proglasila stanje prirodne nesreće, a samo desetak dana prije jako nevrijeme je ugrozilo održavanje tradicionalne manifestacije Dani jagodičastog voća. Uprkos problemima, vrijedni narod Čelića dočekao je zvanice na manifestaciji ne slutivši da ih ubrzo čeka još jedna katastrofa.

“Imamo iza sebe jednu neprospavanu noć, situacija je bila katastrofalna. Usljed padavina oko 19 sati na području Općine Čelić došlo je do izlijevanja dvije rječice, odnosno Čelićke rijeke i Orahovice, koje su napravile ogromne probleme na području naselja Džihani u Čeliću, zatim u naseljima Brnjik i Lukavica te u Šibošnici. Prema podacima koje dobijamo sa terena i od sinoć s lica mjesta ustanovili smo da je preko 30 stambenih objekata poplavljeno vodom, a negdje oko 50 privrednih i poslovnih objekata su također bili pod vodom”, rekao je Nermin Okanović, pomoćnik općinskog načelnika Službe civilne zaštite.

U Općini Lopare na području bh. entiteta Republika Srpska najugroženije je povratničko mjesto Koraj. Rječice i potoci uništili su polja jagoda, a šteta će se mjeriti stotinama hiljada konvertibilnih maraka.

Prošlogodišnje elementarne nepogode nanijele su milionske štete, a stanovnici Čelića, pogotovo ugroženih naselja Brnjik i Džihani negoduju što općinska administracija nije više uradila na sanaciji korita.

“Meni je kuća ugrožena, život mi je ugrožen na kraju krajeva, a ovo je bilo isto i prošle godine”, kaže Fatima Ajanović, stanovnica Brnjika.

U jednom trenutku Čelić je bio odsječen od Tuzle, odnosno došlo je do zaustavljanja saobraćaja na regionalnom putu. Još uvijek su neki lokalni putevi neprohodni, a 30 odsto domaćinstava nema električne energije. Građani gledaju u nebo, crni oblaci se kovitlaju, a novi prolom oblaka, kako ističu, donio bi opet katastrofu.

“Sinoć se desila, kako vidimo po mom zemljištu, katastrofa. Nezapamćena. Obilne kiše su učinile svoje, kao i svugdje, tako i meni, odnijela mi je sedam duluma kukuruza. Zasijao sam zbog stoke koje imam i zarad prodaje”, kaže Sead Muharemović uz konstataciju kako je, ipak, najvažnije što je ostala živa glava na ramenima.

Poslije tri elementarne nepogode u godinu dana stanovnici Čelića smatraju kako se njihov problem napokon mora riješiti na sistemski način. Vrijedne ruke, ističu Čelićani, ponovo će zasijati kukuruz i zasaditi jagode, ali ukoliko se ne regulišu korita, ne pročiste kanalizacione mreže, ne izgrade potporni zidovi, teško da će i naredne godina išta od njihove ljetine dočekati žetvu ili berbu.

federalna.ba/AA

Čelić stanje prirodne nepogode
Dani jagodastog voća Čelić
0 10.05.2024 16:51
olujni vjetar Čelić Gračanica
0 02.04.2024 12:52
Via Majevica Sapna Općina Sapna Općina Teočak Teočak Ugljevik Čelić Lopare
0 28.11.2023 19:44
Čelić
0 17.11.2023 18:19