U Cannesu danas počinje 76. Međunarodni filmski festival
(Izvor: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

U Cannesu danas počinje 76. Međunarodni filmski festival

Međunarodni filmski festival počinje danas u Cannesu, sa crvenim tepihom preko kojeg će preći brojne zvijezde među kojima Harrison Ford, Johnny Depp i Natalie Portman, a u trci za Zlatnom palmom je 21 film.

Za sada se ne zna ko će naslijediti Šveđanina Rubena Östlunda, prošlogodišnjeg dobitnika glavne nagrade za film "Bez filtera", koji je ove godine predsjednik žirija.

Zaštitno lice festivala je ove godine francuska glumica Catherine Deneuve sa njenim ogromnim portretom na ulazu palate. Crno-bijela fotografija je iz 1968. godine iz ostvarenja "La chamade" reditelja Alaina Cavaliera.

Festival koji gaji svoje naslijeđe, odabrao je kćerku Catherine Deneuve i italijanskog glumca Marcelloa Mastroiannija, Chiaru Mastroianni također glumicu, da zvanično otvori i zatvori filmsku smotru, 27. maja.

Među zvijezdama koje se takmiče za Zlatnu palmu, nalaze se već nagrađivane ličnosti poput Britanca Kena Loacha (86), dvostrukog pobjednika (2006. i 2016.), Nijemca Wima Wendersa, koji je osvojio nagradu 1984. za "Pariz Teksas", i Italijana Nannija Morettija.

Finski reditelj Aki Kaurismaki se takođe vraća u Kan sa ostvarenjem "Uvelo lišće", kao i Italijan Marco Bellocchio (83) sa filmom "Otmica", o jevrejskom dječaku koje je otela Katolička crkva i nasilno preobratila u kršćanstvo u 19. vijeku.

Japanski režiser Hirokazu Kore-eda, ovjenčan Zlatnom palmom 2018. za film "Porodična afera", predstaviće ostvarenje "Čudovište".

Film koji bi možda mogao da izazove polemiku je "Jeanne du Barry" francuske rediteljke Maiwenn, protiv koje je novinar Edwy Plenel podnio tužbu da ga je napala u jednom restoranu. Rediteljka je priznala da je to učinila.

Njen film je priča o miljenici kralja Luja XV kojeg igra Depp, zvijezda filmova "Pirati sa Kariba" i koji je persona non grata na američkim televizijama zbog optužbe za porodično nasilje.

Polemiku može da izazove i film "Povratak" francuske rediteljke Katrin Corsini. Filmu je oduzeto finansiranje iz javnih sredstava, jer protagonisti nisu prijavili snimanje simulirane eksplicitne seksualne scene sa glumicom mlađom od 16 godina, kako to nalaže zakon.

Kao i svake godine lokalna policija je zabranila skupove u blizini održavanja festivala, ali je sindikat CGT, organizator protesta protiv penzione reforme, najavio akcije tokom održavanja festivala.

federalna.ba/Beta

Festival u Cannesu film