videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

U Bugojnu obilježena 29. godišnjica stradanja više od 300 Hrvata

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju te svetom misom u Bugojnu je obilježena 29. godišnjica stradanja više od 300 Hrvata ove općine. Za posmrtnim ostacima 15 onih koji su tokom ratnih sukoba između Armije RBiH i HVO-a 1993. godine zarobljeni, porodice još uvijek tragaju. Za zločine nad Hrvatima Bugojna procesuirano je i osuđeno osam osoba. I skoro tri decenije nakon zločina, porodice i dalje traže pravdu i procesiuranje svih odgovornih.

Godine bezuspješnog traganja za istinom o sudbini njihovih najbližih, nisu donijele pravdu za Dijanu kao ni za druge članove porodica 15 logoraša, koji još tragaju za njihovim posmrtnim ostacima.

„Evo već 29 godina još uvijek ne znam za sudbinu moga muža Mihovila Strujića i naravno još  uvijek ne znamo za sudbinu 15 odvedenih iz logora Prusac i Stadion u Bugojnu. Čekamo da nas još neko pozove na još neku ekshumaciju, imali smo prije dvije godine jednu i urodilo je plodom, našli smo četiri tijela“, govori Dijana Strujić, predsjednica Udruženja porodica nestalih i poginulih Hrvata Bugojna.

Pored nade da će pronaći posmrtne ostatke svojih najbližih, i ova godišnjica prošla je uz očekivanja da će svi odgovorni biti kažnjeni, a institucije uraditi svoj dio posla.

„U proteklom ratu stradalo je 311 Hrvata Bugojna. Od toga ima 21 nestalih, još  za 15 tragamo. Tražimo ih, nemamo njihova tijela i evo nadamo se da će Tužilaštvo pokrenuti postupak i da ćemo ih naći“, kaže Mladen Kajić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HRHB Bugojno.

„Poruka i ovoga mjesta i poruka svih normalnih ljudi u BiH, trebamo živjeti zajedno, trebamo graditi budućnost i trebamo se zajedno boriti protiv svih pošasti kao što su ratovi, kao što je mržnja“, rekao je Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

Za zločine nad Hrvatima Bugojna procesuirano je i osuđeno osam bivših pripadnika Armije RBiH, šest pred Sudom BiH, a dva pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku.

federalna.ba

Bugojno godišnjica stradanje Hrvata
Bugojno Susreti lutkara Bosne i Hercegovine
0 16.09.2022 23:09
Bugojno lutkarstvo Studio lutkarstva Sarajevo
0 12.09.2022 18:55
HZHB godišnjica
0 28.08.2022 18:13