U Buenos Airesu za novog predsjednika prisegnuo Javier Milei

U Buenos Airesu za novog predsjednika prisegnuo Javier Milei

U glavnom gradu Argentine Buenos Airesu za novog je predsjednika prisegnuo Javier Milei, koji je u kratko vrijeme uzdrmao političku scenu te južnoameričke zemlje. U vrijeme kada se Argentina suočava s brojnim ekonomskim i drugim problemima, Milei je uspio steći veliku popularnost među glasačima, među ostalim i zbog niza neobičnih izbornih obećanja.

Dvanaesti predsjednik Argentine od ponovnog povratka demokracije u tu zemlju prije 40 godina, Javier Milei (53) je položio zakletvu u parlamentu "u ime Boga, domovine i svetih evanđelja", zaklevši se na "lojalnost i domoljublje". Zatim su mu pomoćnici preko ramena stavili plavo-bijelu predsjedničku lentu.

Nakon kratke ceremonije održane u podne Milei je održao svoj prvi govor u funkciji predsjednika, ali ne pred parlamentarnim zastupnicima, kako nalaže tradicija, već sa stepenica zgrade parlamenta pred tisućama ljudi koji se okupljaju na golemom trgu ističući argentinske zastave i dresove argentinske nogometne reprezentacije.

Milei je ekonomist bez iskustva u izvršnoj vlasti, koji je godinama bio najpoznatiji kao popularan polemičar u tv-emisijama, a argentinsku je politiku u kratkome vremenu uspio okrenuti naglavce.

Sam je priznao da je veliki obožavatelj Donalda Trumpa, a njegova izrazito protuustavna politika i jest najsličnija upravo Trumpovoj i onoj bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara te se može definirati kao najprizemniji desni populizam i ultrakonzervatizam, ocijenio je nedavno Financial Times.

Dana 19. novembra pobijedio je u drugome krugu predsjedničkih izbora svoga protivnika, centrističkog ministra gospodarstva u odlasku Sergia Masse s 55,6 posto glasova.

Kao treće po veličini gospodarstvo u Latinskoj Americi, suočeno s kroničnom inflacijom (čak 143 posto u godini dana), sa strukturalnim dugom i s 40 posto siromašnih građana, Argentina se priprema za bolne prilagodbe u predstojećim danima i tjednima, dok novi predsjednik obećava šok terapiju kako bi se utjecalo na smanjenje javne potrošnje.

federalna.ba/Fena

Buenos Aires Javier Milei
Javier Milei Argentina Antony Blinken SAD
0 23.02.2024 19:03
Argentina Buenos Aires beskućnici
0 07.04.2023 09:55