U Brčkom upriličen ispraćaj konjanika na Ajvatovicu

U Brčkom upriličen ispraćaj konjanika na Ajvatovicu

U okviru tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije "Dani Ajvatovice" danas je ispred Bijele džamije u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko distrikta organiziran ispraćaj konjanika i iz tog grada.

- Ukupno sedam konjanika, članova konjičkog kluba "Djeca vjetra" iz Brčkog već 14. put za redom uputili su se na put dug 270 kilometara, koji će putovati nekoliko dana, do 29. juna kada se održava centralna vjerska svečanost na Ajvatovici - kazao je Aziz Šehović predsjednik kluba, dodajući kako na ovaj način čuvaju tradiciju i prenose ju na mlađe generacije.

Ovo su 514. Dani Ajvatovice po redu, što govori o važnosti poruke koja se šalje obilježavanjem ovog događaja, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa ef. Gobeljić, uputivši poruku da se iskrena pobožnost i ustrajnost uvijek isplate i to nam poručuje ovaj događaj, budući da traje nekoliko stoljeća.

- Organizacija ovog nama vrlo važnog događaja trajala je nekoliko mjeseci, te se ovim putem želim zahvaliti svim ljudima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji, kao i onima koji će svakodnevno dočekivati naše konjanike putem do Ajvatovice i ugostiti ih - kazala je Ferzaheta Šehović, jedna od organizatorica putovanja, prenosi lokalni radio.

Obilježavanjem i pohodom na ovu tradicionalnu vjersko-kulturnu manifestaciju "Ajvatovica" organizatori su naglasili da se na ovaj način čuva bogata povijesna i kulturna tradicija naroda Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Fena

Brčko distrikt BiH Dani Ajvatovice
Brčko distrikt BiH imovina kazne
0 18.07.2024 12:42
kamenorezačka radnja Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko protest
0 17.07.2024 18:03
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko šuma sječa šume sječa
0 17.07.2024 16:53
Brčko distrikt BiH bazeni
0 14.07.2024 19:00
čekanje šalter Javna uprava Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
0 14.07.2024 08:58