U Brčkom predstavljeni rezultati prve faze projekta digitalnog upravljanja deminiranim zemljištem
(Izvor: Fena/Arhiv)

U Brčkom predstavljeni rezultati prve faze projekta digitalnog upravljanja deminiranim zemljištem

Predstavnici nevladine organizacije “Posavina bez mina” predstavili su gradonačelniku Brčko distrikta BiH Zijadu Nišiću dosadašnje rezultate projekta "Digitalno upravljanje deminiranim zemljištem na području Brčko distrikta BiH“.

Na području Brčko distrikta tokom ratnih sukoba i nakon završetka rata od posljedica nesreća uzrokovane minsko-eksplozivnim sredstvima stradale su 274 osobe, od čega je 139 osoba s prostora današnje teritorije koju obuhvata Distrikt.

-Ovo su rezultati elektronske baze koja je nastala u okviru projekta 'Digitalno upravljanje deminiranim zemljištem' i sadrži sve podatke o žrtvama i deminiranom zemljištu - rekla je predsjednica udruženja "Posavina bez mina“ Svjetlana Pavlović.

Na sastanku s gradonačelnikom Brčko distrikta razgovarano i o uspostavljanju saradnje sa tijelom koje radi na izradi zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

U okviru projekta koji predstavlja prvu fazu uspostave kompletnog geoinformacionog sistema za zemljište koje je tokom rata zagađeno minama, u 11. mjesecu prošle godine potpisan je Memorandum o korištenju rezultata projekta s Odjeljenjem za javnu sigurnost, a koji će omogućiti zaposlenima tog odjeljenja da na terenu mogu izvršiti geopozicioniranje.

Sljedeća faza projekta "Digitalno upravljanje deminiranim zemljištem“ podrazumijeva izradu internet stranice i mobilne aplikacije koja će sadržavati detaljne informacije o deminiranim zemljištima, kao i informacije o broju žrtava od minskih nesreća, a koje će biti od izuzetne koristi relevantnim institucijama i svim građanima u BiH.

federalna.ba/Fena

deminiranje
Majevica Dubravka Bošnjak Njemačka ambasada u BiH deminiranje
0 20.10.2023 11:08
deminiranje demineri deminer mine
0 24.09.2023 20:36
deminiranje Harkov
0 19.04.2023 12:34
Centar za uklanjanje mina u BiH deminiranje
0 04.04.2023 14:14