U Brčkom obilježena Nedjelja borbe protiv mišićne distrofije i Svjetski dan multiple skleroze

U Brčkom obilježena Nedjelja borbe protiv mišićne distrofije i Svjetski dan multiple skleroze

Udruženja građana "Vjera&nada“ Brčko koje okupljaju oboljele od mišićne distrofije, multiple skleroze, cerebralne i dječije paralalize, obilježili su danas na Trgu mladih u Brčkom Nedjelju borbe protiv mišićne distrofije i Međunarodni dan multiple skleroze.

Predsjednica Udruženja Nataša Damjanović istakla je probleme sa kojima je oboljeli koje okuplja to udruženje svakodnevno suočavaju.

- Imamo probleme sa arhitektonskim barijerama, da li je to prelazak sa jedne strane ulice na drugu ili ulazak u neki objekat jer su tu stepenice. Zatim nemamo nijedno prevozno sredstvo koje posjeduje Brčko distrikt, a da je adekvatno opremljeno za nas u  kolicima ili za slabo pokretne osobe - navela je Damjanović.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić rekao je da su ovo bolesti koje uglavnom pogađaju mlađe osobe, koje se pored problema izazvanih samom bolešću, suočavaju i sa drugim problemima kao što su socijalna inkluzija i arhitektonske prepreke.

-Vlada Brčko distrikta je veoma zainteresovana da ove mlade ljude inkorporira u društveni i politički život i da im dostupunost obrazovnim, kulturnim i svim drugim institucijama olakšamo. Ono što je veoma bitno je da kod njih probudimo osjećaj da pripadaju zajednici i da se osjećaju ravnopravnim u našem društvu - istakao je gradonačelnik Nišić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da su institucije Distrikta dužne da pruže svaki vid podrške oboljelima od mišićne distrofije, multipla skleroze, cerebralne i dječije paralize, ali je ukazao i na jednu vrlo bitnu činjenicu.

-Koliko god je važno za njih da ih mi podržimo, ja moram priznati da ovi naši sugrađani u stvari mogu i nama biti primjer kako se hrabro, dostojanstveno i plemenito odnose i prema svojoj bolesti ali i prema drugima. Vidjećete ovdje i njihovu humanitarnu aktivnost da podrže i druge naše sugrađane kojima je pomoć potrebna - rekao je Milić.

Predstavnici UG "Vjera&nada“ svim okupljenim građanima i prolaznicima dijelili su informativne letke i balone.

federalna.ba/Fena

Brčko mišićna distrofija multipla skleroza