U brazilskom Amazonu najgori majski požari u posljednjih 18 godina
(Izvor: AFP/CARL DE SOUZA)

U brazilskom Amazonu najgori majski požari u posljednjih 18 godina

Brazil je u maju zabilježio najveći broj požara u amazonskoj šumi za taj mjesec od 2004. godine, i apsolutni rekord za region savane Serado, pokazuju zvanični podaci objavljeni u srijedu.

Sateliti Nacionalnog instituta za svemirsko istraživanje (INPE) zabilježili su 2.287 požara u Amazonu u maju, gotovo dva puta više nego u istom mjesecu prošle godine.

To je drugi najrazorniji maj u istoriji za amazonsku šumu, poslije rekorda iz 2004. kada je bio 3.131 požar.

U oblasti Serado, savani sa bogatim biodiverzitetom na jugu Amzonije, prošlog mjeseca zabilježena su 3.578 požara, što nikad nije viđeno u ovo doba godine od 1988. kada je INPE počeo da vodi evidenciju.

Ekolozi signaliziraju da je više šumskih požara i gubitka šuma od dolaska na vlast ekstremnodesničarskog predsjednika Jaira Bolsonara u januaru 2019. godine.

"Ti podaci (za mjesec maj) nisu izuzetak, oni su dio tendencije razaranja okoline posljednje tri godine, koja je rezultat namjerne politike vlade", rekao je Mauricio Vojvodić, direktor brazilskog ogranka Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

On je rekao da Bolsonarova vlada zanemaruje nauku i da će Brazil za to platiti tešku cijenu u budućnosti.

Maj nije obično mjesec šumskih požara kojih je najviše u augustu i septembru, usred sušne sezone. To što je u maju već vrlo veliki broj požara, nagovještava da će 2022. godina biti posebno razorna.

"Ekološka politika" predsjednika Bolsonara je pod kritikom međunarodne zajednice jer on podržava rudarstvo i poljoprivrednu aktivnost u zaštićenim područjima, uključujući i domorodačke teritorije.

federalna.ba/Beta

Amazon požari
Sibir požari krateri klima klimatske promjene
0 18.09.2022 10:33
Kalifornija požari
0 09.09.2022 11:01
Hercegovačno neretvanski kanton požari kiša
0 13.08.2022 09:26