U Bosanskom Grahovu se protive pogonu za pirolizu otpadnih guma

Na pomolu je nova ekološka katastrofa. U Bosanskom Grahovu planirano je pokretanje pogona za pirolizu otpadnih guma. Nakanu vlasnika pokušavaju spriječiti građani. U tijeku je potpisivanje peticije i organiziranje prosvjeda jer je riječ o procesu u kojem se oslobađaju toksična i kancerogena organska jedinjenja.

Kako bi uvjerili javnost da opasnosti od zagađenja nema, da isto postrojenje bez problema funkcionira u Tešnju i Austriji, predstavnici ciglane i investitora došli su na sastanak s građanima i lokalnim vlastima.

Zamjenik direktora u Ciglani Brick Bosansko Grahovo Mile Madžarić ističe da, prema rezultatima ispitivanja i mjerenja koje su radili renomirani instituti iz Belgije, ovakav vid postrojenja daje minimalno ili gotovo nikakvo zagađenje.

No, eminentni stručnjaci, doktori znanosti, tehnolozi i ekolozi, svi ponikli u Bosanskom Grahovu, došli su iz Srbije, Crne Gore i Banje Luke - kako bi objasnili narodu i općinskim vlastima o kakvoj se opasnosti radi.

Kako objašnjava Milka Vidović, doktorica tehničkih znanosti i specijalist sanitarne kemije, objašnjava kako su produkti pirolize, dioksini i furani, kemikalije čiji je poluživot 15 godina: „Oni se rastvaraju u masnim tkivima i kod čovjeka izazivaju kancerogena oboljenja. Problem je veliki i kod stoke, izlučuju se u mlijeku, problem je kod vode pošto se rastvaraju u vodi i padaju u sediment, talog“.

„Pozivam i savjesne građane i političare kojima tajkuni nisu kupili dušu da se suprotstavimo ovome uništavanju prirode. Grahovo i nema ništa nego vodu i zrak i sad hoće i to da unište paljenjem guma“, tvrdi Boris Ivanović.

„Bavim se proizvodnjom sira, kajmaka, mlijeka - to je sve ekološka proizvodnja. Ako se ova tvornica otvori mislim, to više neće biti ekološki proizvod, ne znam da li ću proizvoditi to više“, kaže Bojan Marinković.

„Mi smo ove godine na međunarodnom sajmu pčelarstva u Tuzli dobili zlatnu medalju, moje pčelarstvo, za kvalitetu meda. Znači - to je završeno, to je kraj“, kaže Rade Vještica.

Argumenti zagovarača tvornice nisu uvjerili građane u njenu neškodljivost, a povremene burne reakcije pokazale su jasan stav.

Slađana Čeko, predsjednica Općinskog vijeća, podsjeća da strogo protiv bilo kakvog načina spaljivanja guma u Bosanskom Grahovu te da su potpisivali online peticije – više od tisuću i pol, a na terenu za pet dana skupili su 550 potpisa građana.

„Spremni smo do kraja ići. Ako vlasti daju dozvolu, spremni smo stati pred kapije i tijelima braniti da se takvo nešto pokrene jer jedino što nam ostaje je zdrava sredina, zbog toga tu živimo i toga nigdje nema“, poručuje Dušica Prpa iz sela Vidovići.

Pokretanje pogona za pirolizu otpadnih guma 24. listopada će se naći i na dnevnom redu Općinskog vijeća, a javnost je upoznata i sa službenim stavom lokalne vlasti.

federalna.ba

Bosansko Grahovo piroliza gume automobilske gume
Bosansko Grahovo Udruženje građanki “Grahovo”
0 27.10.2023 19:12
snijeg Drvar Bosansko Grahovo Glamoč
0 05.11.2022 15:14
Bosansko Grahovo Udruženje građanki “Grahovo”
0 04.11.2022 18:34
Drvar Bosansko Grahovo Glamoč liječenje
0 29.09.2022 15:14