U Bjelorusiji u pritvoru umro politički zatvorenik, peti koji je u zatvoru preminuo od 2021.
(Izvor: Arhiv)

U Bjelorusiji u pritvoru umro politički zatvorenik, peti koji je u zatvoru preminuo od 2021.

Bjeloruski opozicioni aktivista Igar Lednik preminuo je u zatvoru gdje je služio kaznu za "klevetu" predsjednika Aleksandra Lukašenka, saopštili su danas njegova bivša stranka i nevladine organizacije.

"Igar Lednik, bivši član Bjeloruske socijaldemokratske partije (Gramada), aktivista i novinar, preminuo je u zatvoru u 64. godini", saopštila je ta politička organizacija na Telegramu, a tu vijest je potom potvrdila i nevladina organizacija za ljudska prava "Vjasna".

Lednik je uhapšen u decembru 2022. godine. Osuđen je na tri godine zatvora za klevetu bjeloruskog predsjednika zbog jedne objave u novinama Socijaldemokratske partije. U zatvoru mu se zdravlje "znatno pogoršalo", navela je stranka kojom upravljaju aktivisti u inostranstvu.

Organizacija je dodala da je Lednik bio podvrgnut operaciji zbog gastrointestinalnih problema, i da je patio od srčanog oboljenja. Međutim, nije preciziran uzrok ni tačan datum njegove smrti.

Represija u Bjelorusiji je u punom zamahu od predsjedničkih izbora 2020. na kojima je pobijedio Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. i lojalni saveznik predsednika Rusije Vladimira Putina. Tu izbornu pobjedu nije priznala opozicija i tada su bili organizovani veliki protesti, koji su ugušeni.

Od tada, stotine aktivista, novinara, zaštitnika prava i običnih građana osuđeno je na dugogodišnje zatvorske kazne ili prisiljeno na izgnanstvo. Procjenjuje se da u Bjelorusiji trenutno ima više od 1.400 političkih zatvorenika.

Lednik je peti politički zatvorenik koji je umro u pritvoru u Bjelorusiji od 2021, prema istom izvoru.

federalna.ba/Beta

Bjelorusija aktivista zatvor