videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

U Bijeljini odata pošta stradalim pripadnicima JNA na Brčanskoj Malti

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju u Bijeljini je odata pošta stradalim pripadnicima JNA i obilježena 30. godišnjica od njihovog stradanja u Tuzlanskoj koloni u kojoj su, kako navode, ubijena 54 vojnika, a ranjena 44.

Na 30. godišnjicu stradanja porodice poginulih, preživjeli iz kolone, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali su počast stradalima u Tuzlanskoj koloni.

"Opomena za nas, a i buduće generacije, da se uvijek sjećamo ovakvih zločina i da se oni nikada, nigdje i nikome ne ponove, da nijedna majka više ne zaplače nad grobom svog djeteta", poručio je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine (SDS).

Izrazili su i nezadovoljstvo radom pravosuđa u BiH zbog, kažu, neprocesuiranja zločina.

"Prisjetit ćemo se i oslobađajuće presude Iliji Jurišiću. To su isti oni ljudi koji s Natašom Kandić likuju protiv Srba i što nisu procesuirani zločini nad Srbima. Imamo i situaciju u kojoj je Kantonalni sud u Tuzli oslobodio Izeta Smajića, koji je pucao na ranjenog pripadnika JNA i koji je samo Božijom voljom preživio i za taj proces je donijeta oslobađajuća presuda", izjavio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata.

Trideset godina kasnije, kažu, s brojem žrtava Tuzlanske kolone i danas se kalkuliše. Istina i procesuiranje, tvrde, jedino vode do pomirenja, koje je danas itekako potrebno.

"Napokon, nakon 30 godina otvorena je istraga za Dobrovoljačku ulicu. Ovdje je još teži slučaj bio, veći broj ubijenih, zarobljenih, a i ne pomišlja se na podizanje optužnice. Ako se i podigne nađe se vrlo brzo način kako da se to ospori", kaže Boško Tomić, izaslanik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Na ovim prostorima povjerenje može da se zadobije samo ako se osude svi zločini počinjeni u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a ne da se njima pristupa selektivno i da se imaju različiti aršini", istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a (SPRS).

O stradanju u tuzlanskoj regiji snimljen je dokumentarni film, a iz štampe je izašla i knjiga, koja će ove godine biti promovisana.

federalna.ba

Bijeljina Brčanska Malta Tuzla
Rukomet na zrnu soli Tuzla Veselin Vujović
0 24.06.2022 16:44
Tuzla željeznica vozovi
0 24.06.2022 15:27
sport fudbal nogomet Adnan Jahić Sloboda FK Sloboda Tuzla
0 23.06.2022 22:34
Behram-begova medresa Tuzla
0 23.06.2022 19:56