videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

U Bihaću prvi put obilježena manifestacija Noć muzeja

U Bihaću se prvi put obilježila manifestacija Noć muzeja povodom Svjetskog dana i Evropske noći muzeja. Bišćani su imali priliku u večernjim satima posjetiti sve muzejske postavke Muzeja Unsko-sanskog kantona.

Posjetitelji su proteklog vikenda besplatno mogli razgledati sve muzejske postavke, Kapetanovu kulu, Spomen-sobu Osme krajiške brigade i Izložbeni salon.

Direktor Muzeja USK-a Dino Dupanović objašnjava kako su se odazvali pozivu Svjetske organizacije muzeja.

„U posljednje vrijeme, kako je i vrijeme ljepše, u Kapetanovoj kuli je značajan broj posjeta“, ističe on.

Kapetanova kula, jedna od najstarijih građevina u Bihaću, nakon dugogodišnje renovacije od prošlog ljeta ponovo je otvorena za javnost.

„Ovdje možete pronaći pet stalnih postavki. Tu je i duhovno-materijalna kultura ilirskih naroda Japoda. Imate dosta maketa posvećenih starim gradovima Unsko-sanskog kantona. Također, imate postavke u vezi s Bihaćem, s maketom, gdje možete vidjeti gdje su se nalazile poznate stare građevine“, objašnjava Sulejman Lipovača, kustos Muzeja USK-a.

U Izložbenom salonu Muzeja USK-a posjetitelji su imali priliku vidjeti izložbu fotografija „Una“.

„Izložba je dobrotvornog karaktera, tema je rijeka Una. 18 godina sam sakupljao fotografije rijeke Une i odlučio sam u ovo vrijeme da bude simbolično da se poklopi sa Danom rijeke Une“, kaže Irfan Alijagić, autor izložbe.

Međunarodni savjet za muzeje već godinama potiče bosanskohercegovačke muzeje da obilježe Svjetski dan i Evropsku noć muzeja, a ove godine i Muzej Unsko-sanskog kantona se odazvao na radost mnogih posjetitelja.

federalna.ba

Evropska noć muzeja Noć muzeja Bihać Muzej USK
Bihać sala za penjanje
0 20.06.2022 18:28
Kalendar ljetnih dešavanja u Bihaću Bihać turizam
0 17.06.2022 20:02
Brianna Powers USAID Bihać
0 15.06.2022 19:22
javna komunalna preduzeća komunalna preduzeća reciklaža reciklaža otpada Bihać
0 14.06.2022 19:48