U Bihaću počela izgradnja sigurne kuće

U Bihaću počela izgradnja sigurne kuće

Grad Bihać je započeo projekt izgradnje Sigurne kuće za ugrožene kategorije stanovništva na lokalitetu Novo naselje. Sredstva za realizaciju osigurala je italijanska nevladina organizacija IPSIA u BiH, a zemljište i neophodnu projektnu dokumentaciju, dozvole, priključke struje i vode osigurala je Gradska uprava. 

Objekat je socijalne namjene, a radove je danas obišao gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić u društvu predstavnika IPSIA u BiH i direktora Centra za socijalni rad Grada Bihaća.

-Radi se o projektu kojeg finansira Caritasa regije Milano, preko IPSIA BiH našeg strateškog partnera s kojim smo u Bihaću realizirali veliki broj projekata. To je objekat kojeg planiramo staviti u funkciju kao sigurnu kuću za žrtve porodičnog nasilja i druge socijalne kategorije stanovništva – kazao je gradonačelnik Sedić.

Vrijednost projekta je oko 500.000 eura i trebao bi biti okončan do juna iduće godine.

-Projekt je namijenjen najranjivijim kategorijama stanovništva. To nisu samo sredstva IPSIA, već italijanske vlade i naroda - kazao je Daniele Socciarelli iz IPSIA BiH.

Plan je da se objekat nakon izgradnje preda na upravljanje Centru za socijalni rad Grada Bihaća, te da se u prve dvije godine preko IPSIA BiH i drugih donatora osiguraju sredstva potrebna za nesmetano funkcionisanje, a poslije toga da u potpunosti bude prenesen na Grad Bihać.

-Mi intenzivno radimo na širenju kapaciteta Centra za socijalni rad Bihać i bitni su nam objekti. Ovdje se radi o velikom objektu s velikom površinom, zbog čega smatram da u ovom objektu možemo proširiti djelatnost i neke druge stvari ako bude neophodno - rekao je direktor Centra za socijalni rad Bihać Senad Tutić.

federalna.ba/Fena

sigurna kuća Grad Bihać
Mostar sigurna kuća
0 30.11.2023 19:29
sigurna kuća Sevlid Hurtić Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH
0 26.09.2023 13:27
pravna pomoć sigurna kuća žrtve nasilja porodično nasilje žrtve porodičnog nasilja obiteljsko nasilje
0 14.09.2023 21:50
Grad Bihać Komemorativna sjednica
0 11.07.2023 13:53
Adnan Delić Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH sigurna kuća Vive Žene UG Vive Žene Medica Tuzla Zenica
0 25.05.2023 19:28