videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

U Bihaću održana Balkanska revija frizera

U Bihaću je prvi put, uz godišnjicu Asocijacije frizera i kozmetičara USK-a, održana Balkanska revija frizera, na kojoj su svoje najbolje kreacije predstavili frizeri iz Turske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zajedno do većih prava, boljeg standarda struke i očuvanja zanata, moto je pod kojim su organizirani kantonalna asocijacija i državni savez frizera.

„AFIK smo napravili s ciljem da mladi ljudi osjete da se može napraviti i udruženje koje može pružiti nadu u poslu frizerstva i manekenstva“, kaže Isman Dizdarević, predsjednik AFIK-a USK-a.

Sanin Fazlić predsjednik je Saveza frizera BiH: „Trudimo se ostvariti kontakte sa svim nivoima vlasti kako bi čuli sve naše probleme - ako ne čuju, oni ne mogu znati. A proteklih godina nije bilo neke komunikacije“.

Balkanska revija frizera organizirana je radi razmjene iskustva i prezentacije najnovijih modnih trendova za 2022. godinu.

„Istog smo mentaliteta, ovo nam mnogo odgovara i svaki put nešto novo naučimo“, ističe Rejhan Tuna, predsjednik Udruženja frizera i berbera Kosova

A Fazlić objašnjava: „Takav je naš zanat - svaki dan donosi nešto. Ja ću prenijeti nešto, a tako i druge kolege. Za mene je ovo jedan ogroman iskorak, čak i za one koji nemaju veze sa tim - doći će i za njih je ovo jedan kulturni događaj“.

„Mi svojim radom možemo i oraspoložiti ljude. Uz šminku i garderobu, frizura je važna za samopouzdanje i mi se trudimo naći način kako to sve pospješiti“, dodaje Ilker Yavrutut, frizer i stilist iz Turske.

Pokrenuta je inicijativa da se budućim frizerima tokom školovanja omogući više praktične nastave i učešće u seminarima i takmičenjima da bi bili spremniji za rad.

federalna.ba

Balkanska revija frizera revija frizera