U Bihaću i Cazinu glasalo nešto više od 40 posto od ukupnog broja registriranih birača
(Izvor: FENA /Muhamed Sadiković)

U Bihaću i Cazinu glasalo nešto više od 40 posto od ukupnog broja registriranih birača

Svih 396 biračkih mjesta u Unsko-sanskom kantonu je zatvoreno, a prvi podaci govore da je u najvećim gradovima ovog kantona glasalo nešto više od 40 posto od ukupnog broja registriranih birača.

U gradu Bihaću do 18 sati glasalo je 22.297 građana, što je 39,41 posto od ukupnog broja registriranih birača. Završni podaci za ovaj posljednji sat glasanja kasne zbog jutrošnjeg zakašnjenja prilikom otvaranja petnaestak biračkih mjesta u gradu na Uni, međutim, pretpostavka je da će ta brojka biti oko 23.000, odnosno oko 41 ili 42 posto izlaznosti.

- Najbitnije je to da nismo imali velikih problema i incidenata koji bi ugrozili izborni proces na 91 biralištu u gradu Bihaću. Građanima su na raspolaganju bila i četiri mobilna tima, od toga dva za starije i nemoćne osobe - naveo je predsjednik Gradske izborne komisije Bihać Šemsudin Muslić.

Iz Gradske izborne komisije Cazin potvrđeno je kako je u ovom gradu do 19 sati glasalo ukupno 21.712 građana sa pravom glasa, što je 40,75 posto.   

U Unsko-sanskom kantonu pravo na glasanje imalo je ukupno 259.826 građana, na 396 biračkih mjesta. Ta biračka mjesta bila su smještena na 207 lokacija, a za sigurnosni aspekt brinulo je 247 policijskih službenika.

- Evidentirano je pet prijava u Bihaću, od kojih smo imali tri incidentne situacije, odnosno jedno narušavanje javnog reda i mira. Sve je brzo stavljeno pod kontrolu. Intervenirali smo i na dvije lokacije u Velikoj Kladuši i Sanskom Mostu. U Velikoj Kladuši je došlo do narušavanja javnog reda i mira na biračkom mjestu, odnosno građanin je fizički napao predsjednika biračkog odbora. Situaciju u Sanskom Mostu prijavio je jedan od posmatrača, zato što je predsjednik biračkog odbora ranije pečatirao više glasačkih listića. U Ključu jedna prijava popunjenog glasačkog listića, a određeni problem prijavljen je i na jednom biralištu u Cazinu. Sve ostalo je proteklo bez većih problema i incidenata, tako da nije bilo potrebe za našim daljim intervencijama - naveo je glasnogovornik Policije USK Bahrudin Dželalagić.

U Bosanskoj Krupi danas je svoje pravo glasa iskoristilo 38,06 posto registriranih birača. Najmanja izlaznost evidentirana je u Ključu - 26 posto, dok je najveća bila u Bužimu sa 48,91 posto. U Velikoj Kladuši glasalo je 32,11 posto od ukupnog broja građana na biračkom spisku.

federalna.ba/Fena

Bihać Cazin izbori