U Bihaću dodijeljene nagrade i priznanja Društva novinara BiH

U Bihaću dodijeljene nagrade i priznanja Društva novinara BiH

Društvo novinara BiH večeras je u Bihaću dodijelilo po 26. put novinarske nagrade i priznanja za prethodnu godinu.

Nagrada „Novinar godine 2021.“ po izboru žirija Društva novinara Bosne i Hercegovine pripala je Centru za istraživačko novinarstvo – CIN.

„CIN je osnovan 2004. godine, kao prvi istraživački medij u regionu. Od početka su nastojali u bh. novinarstvo uvesti i visoke standarde profesije, profilirajući se kao nezavisan izvor informacija koje nisu obojene komentarima, političkom retorikom i neprofesionalnim motivima. Bave se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruže provjerene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumiju događaje. Fokus rada CIN-a su organizovani kriminal i korupcija koji godinama negativno utiču na život stanovnika BiH“, stoji, između ostalog, u obrazloženju odluke..

Nagrada za životno djelo uručena je Ratku Orozoviću. Ratko Orozović je novinar, pozorišni kritičar, pisac, režiser, scenarist koji ove godine obilježava 78 godina života i 58 godina umjetničkog stvaralaštva. Bio je dugogodišnji član Društva novinara BiH. Napisao je preko 1.000 pozorišnih, književnih i filmskih kritika. Autor je brojnih televizijskih serijala, nagrađivan za filmsku kritiku kao i za poeziju te satiru.

Nagradu u kategoriji TV novinarstvo pripala je Al Jazeeri Balkans. Program ove televizije je program kojem gledaoci vjeruju i u kojem mogu dobiti pravovremeno sve bitne informacije, provjerene i objektivne. Vijesti i reportaže Al Jazeere Balkans stekle su na ovim prostorima ogromno povjerenje gledalaca koje raste iz dana u dan. Sve bitne događaje u BiH i svijetu, kroz profesionalan i objektivan pristup, plasirali su pravovremeno i na način koji ne ostavlja sumnje. Vijesti i reportaže Al Jazeere Balkans stekle su na ovim prostorima ogromno povjerenje gledalaca koje raste iz dana u dan, a brojne uspješne priče u 2021. godini još su jedan dokaz profesionalizma koji je u usponu.

Radiski novinar godine, prema odluci žirija Društva novinara BiH, jeste Gorica Bukić, sa Radija USK-a. Gorica Bukić je dugogodišnja novinarka, urednica, potom i direktorica Radija USK-a. U svom poslu je uvijek bila i ostala istinski profesionalac i nikada nije ustuknula pred problemima kada je u pitanju bila objava istine. Novinarstvom se bavi već 33 godine.

Nagradu u kategoriji pisano novinarstvo dobio je Almedin Šišić. Glavni urednik Inforadara Almedin Šišić je dugogodišnji urednik i novinar koji se bavi istraživačkim novinarstvom. Iza Šišića je veliko novinarsko i uredničko iskustvo sakupljano kroz više od desetak redakcija u kojima je radio od rata do danas. Ono s čime se posebno ponosi jeste da je tokom svih ovih godina bio i ostao novinar bez mrlje u karijeri. To je svakako još jedna od prepoznatljivosti Inforadara jer su to uspjeli uz poštivanje najviših standarda nezavisnog i profesionalnog novinarstva. Mnogo je istraživačkih tekstova koji su imali zapažen odjek te su nakon nekih od njih policijske strukture i tužilaštva pokretali istrage.

Ovom prilikom uručena su i dva specijalna priznanja – bihaćkom kamermanu Hasanu Arnautoviću i portalu „Gerila“ iz Banje Luke.

Zahvalnice za podršku radu u organizaciji oovogodišnje manifestacije dodijeljene su premijeru USK-a Mustafi Ružniću, gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću, gradonačelniku Cazina Nerminu Ogreševiću, gradonačelniku Bosanske Krupe načelniku Sanskog Mosta Farisu Hasanbegoviću, načelniku Ključa Nedžadu Zukanoviću te gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić i ministru u Vladi SBK-a Amiru Šečiboviću.

federalna.ba/Anel Kajtezović

Društvo novinara BiH Bihać